Portavionul USS Carl Vinson a plecat din San Diego purtând primul escadron complet operațional F-35C Lightning II Joint Strike Fighter, adaptat pentru operarea de acest tip. Spre deosebire de variantele F-35A ale US Air Force și F-35B (cu aterizare verticală, dar autonomie mai mică), varianta C este concepută pentru operațiunile militare de pe portavion, având o autonomie mai mare și fiind construit pentru lansarea de pe catapultă, dar și pentru aterizarea cu agățarea cârligului de frânare.


Carrier Air Wing 2, grupul de avioane Carl Vinson, este prima “aripă integrată” a Marinei SUA, pe acest portavion operând și vechile avioane de atac și bombardament F/A-18 Super Hornets (de generația a IV-a).

Ultima variantă a avionului invizibil F-35C a atins capacitatea operațională în februarie 2019, dar a durat 17 luni integrarea sa pe portavionul USS Carl Vinson. Marina nu a precizat direcția în care se îndreaptă grupul de luptă Carl Vinson, declarând doar că desfășurarea este “în sprijinul operațiunilor globale de securitate maritimă”. Portavionul este însoțit de peste șapte mii de soldați, nouă escadrile de avioane, un crucișător și șase distrugătoare.

Sursă alternativă: Stars&Stripes

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday