Potrivit unor informări militare încă nepublicate, revizuite de Reuters, Comandamentul Indo-Pacific al SUA (INDOPACOM) intenționează să desfășoare rachete hipersonice de ultimă generație, cu rază lungă de acțiune, în “rețelele de atac de precizie de-a lungul Primului Lanț Insular”, care include Japonia, Taiwan și alte puncte din Pacific care înconjoară coastele estice ale Chinei și Rusiei.
Noua armă hieprsonică americană (LRHW), este o rachetă cu rază medie de acțiune care poate purta un focos convențional până la 2.775 de kilometri, cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.
În acest timp, China produce masiv rachete DF-26, cu o rază de acțiune de până la 4.000 de kilometri.
Alte țări din regiune achiziționează arme noi sau își dezvoltă propriile capacități, îngrijorate de o eventuală escaladare a tensiunilor dintre China și Statele Unite.
Analiza Reuters arată că până la finalul deceniului, Asia de Est va fi un adevărat arsenal de rachete convenționale, mai puternice și mai sofisticate ca niciodată, o schimbare periculoasă pentru situația din regiune. Astfel de arme sunt din ce în ce mai accesibile și mai precise și, pe măsură ce unele țări le achiziționează, altele, din vecinătate nu doresc să rămână în urmă.
Japonia, care găzduiește peste 54 de mii de soldați americani, ar putea găzdui unele dintre noile baterii de rachete pe insulele sale din Okinawa, dar acest lucru va înfuria China.
Australia a anunțat recent că va cheltui 100 de miliarde de dolari în următorii 20 de ani, pentru programul său de dezvoltare a unor rachete de nouă generație.
Drintre aliații SUA, Coreea de Sud lansează cel mai robust program propriu de rachete balistice.
Taiwanul nu a anunțat public un program de înarmare cu rachete balistice, dar, în decembrie 2020, Departamentul de Stat al SUA a aprobat cererea acestei țări de a cumpăra zeci de rachete balistice americane cu rază scurtă de acțiune. Taipei produce deja rachete de croazieră Yun Feng, capabile să lovească până la Beijing.
Angajată deja de decenii într-o cursă a înarmării cu Coreea de Nord, “Coreea de Sud urmărește dezvoltarea unor sisteme de atac care depășesc însă raza de acțiune necesară pentru a contracara Coreea de Nord”, a declarat Kelsey Davenport, director pentru politica de neproliferare a Asociației pentru Controlul Armelor din Washington.
Pe măsură ce proliferarea se accelerează, analiștii spun că cele mai îngrijorătoare rachete sunt cele care pot transporta atât focoase convenționale cât și nucleare. Doar China, Coreea de Nord și Statele Unite au astfel de arme. “Este dificil, dacă nu chiar imposibil, să se determine dacă o rachetă balistică este înarmată cu un focos convențional sau cu unul nuclear până când atinge ținta”, a spus Davenport. Pe măsură ce numărul acestor rachete în regiune crește, “există un risc crescut de escaladare involuntară și de declanșare a unui atac nuclear”.
Sursă: Reuters
Foto: RFA
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.