Primul studiu referitor la temperaturile extraordinare înregistrate săptămâna trecută în nord-vestul SUA și în vestul Canadei, o zonă de obicei rece, dar în care temperaturile s-au apropiat de 50 de grade, arată că un astfel de fenomen poate avea loc o dată la o mie de ani, dar schimbările climatice au crescut de 150 de ori probabilitatea unui astfel de eveniment.
World Weather Attribution, un colectiv științific internațional care a publicat studiul, arată că emisiile actuale de gaze cu efect de seră fac posibile astfel de valuri de căldură la o frecvență de o dată la cinci până la 10 ani.
Cercetătorii arată că există două posibile explicații pentru acest fenomen: fie a fost vorba de conjuncția mai multor factori care au produs un eveniment climatic foarte rar, dar care a fost oricum înrăutățit de schimbările climatice, fie schimbările climatice au modificat condițiile atmosferice, astfel încât acest tip de val de căldură este acum mai frecvent decât anterior.
Creșterea temperaturii a fost cauzată de ceea ce oamenii de știință numesc “o cupola de aer cald” sau o masă de aer de înaltă presiune blocată deasupra regiunii, care a prins ca un capac aerul fierbinte de sub ea.
Pentru a stabili corelația eventuală dintre schimbările climatice și valul de căldură de săptămâna trecută, autorii studiului au folosit simulări pe computer pentru a obșine situația meteorologică fără încălzirea globală din ultimele decenii, iar apoi au comparat-o cu condițiile actuale și cu ceea ce s-a produs de fapt.
Sursă: WWA
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.