The Guardian susține că Londra și Bruxellesul sunt pe punctul de a ajunge la o înțelegere privind deschiderea călătoriilor, fără carantină, între Marea Britanie și țările europene, dar numai pentru cei vaccinați cu schema completă, cu mențiunea că fiecare țară UE poate impune individual restricții dacă va considera necesar.

Acest lucru ar putea fi făcut de exemplu de Germania (din 26 mai ea a impus carantină pentru englezi), care nu a reușit să convingă țările UE care se bazează mult pe turism și sunt preferate de britanici ca destinații de vară, “să tragă o frână de urgență” pentru a opri intrarea englezilor, în condițiile în care varianta Delta a devenit deja dominantă în UK, iar ponderea sa crește și pe continent.

Totuși, dacă este de așteptat să fie eliminate restricțiile pentru cei vaccinați, de la 1 iulie, odată cu implementarea certificatului digital la nivelul UE, acestea ar putea fi mai severe pentru călătorii nevaccinați sau care nu au încă schema completă, susține The Guardian.

Portugalia a anunțat luni că persoanele care nu au două doze de vaccin efectuate vor sta 14 zile în carantină, chiar dacă au test negativ. Prim-ministrul spaniol, Pedro Sánchez, a declarat însă că britanicii care vin în Baleare vor fi primiți și cu un test PCR negativ, fără carantină. La schimb, guvernul britanic introduce de miercuri insulele Baleare (MallorcaMenorcaIbiza, Formentera și Cabrera) pe lista verde, astfel încât cei care vin de acolo să nu fie nevoiți să stea în carantină.

Conform celor mai recente date, 61,9% dintre adulții din Marea Britanie sunt acum complet vaccinați, iar 84% au primit cel puțin o doză de vaccin.

Aplicațiile UE și NHS (sistemul de sănătate din Marea Britanie) ar putea fi interoperabile de la 1 iulie și vor funcționa pe baza unui QR-cod care, scanat la frontieră, va confirma statusul de vaccinat, testat recent sau trecut prin boală al călătorului. Totuși, există încă unele incertitudini că, din punct de vedere tehnic, cele două aplicații vor putea fi aliniate exact din prima zi a lunii iulie.

Sursă: The Guardian

Foto: Marian VejcikDreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday