Publicat în prestigioasa revistă științifică Nature, studiul aduce primele indicii că persoanele imunizate cu vaccinurile ARNmesager ar putea să nu aibă nevoie de un rapel suplimentar, atâta timp cât virusul și variantele sale nu evoluează foarte mult față de formele actuale. În același timp, oamenii de știință avansează posibilitatea ca persoanele care au trecut prin boală iar apoi au făcut și un astfel de vaccin să își păstreze imunitatea chiar și în fața unor variante semificativ modificate ale coronavirusului.

Un alt studiu, de acum o lună, arăta că că la persoanele care au făcut boala, celulele sistemului imunitar responsabile cu recunoașterea virusului au rămas active încă cel puțin opt luni după infectare. Pe baza acestor constatări, cercetătorii au sugerat că imunitatea acestor persoane, dacă s-au și vaccinat după ce s-au vindecat de Covid, ar putea dura ani de zile, posibil toată viața. Nu este clar deocamdată dacă persoane vaccinate dar care nu au avut boala ar putea păstra un răspuns imun pentru toată viața.

După infectarea cu coronavirus, centrul germinal în care organismul crează celule B, responsabile cu imunitatea, se formează în plămâni. În cazul vaccinării, acesta se formează nu în plămâni ci în ganglionii limfatici. Echipa de cercetare de la Universitatea din Washington a constatat că, la 15 săptămâni după prima doză de vaccin, centrul germinal era încă foarte activ la toți participanții la studiu,  păstrând aproximativ același număr de celule responsabile cu recunoașterea virusului. În cazul celorlalte vaccinuri, centrii germinali de obicei ating un vârf de activitate la una sau două săptămâni după imunizare, iar apoi acetivitatea acestora scade și se pierde în patru- șase săptămâni, însă centrele germinale stimulate de vaccinurile cu ARNm continuă la același nivel la câteva luni de la inoculare.

Rezultatele sugerează că marea majoritate a persoanelor vaccinate vor fi protejate pe termen lung, cel puțin, împotriva variantelor existente, chiar dacă vârstnicii și persoanele cu un sistem imunitar slab pot avea totuși nevoie de un alt rapel decât cel deja realizat.

Sursă: NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday