Așteptat de luni de zile, raportul a fost realizat de comunitatea de informații a SUA și de Pentagon și trimis Congress-ului. El reprezintă investigația unui grup de lucru cu privire la 144 de raportări ale unor fenomene aeriene neidentificate, unele din ele deja publicate de Pentagon.


În majoritatea cazurilor este vorba despre filmări realizate de piloții militari, dar din cele 144 de rapoarte, 80 de cazuri au fost observate de mai mulți senzori, radare și puncte de observare.

Raportul aduce mai multe întrebări decât răspunsuri, grupul de investigație luând în calcul faprul că episoadele ar putea avea explicații legate de fenomene atmosferice mai rare, așa cum ar fi cristalele de gheață, până la vehicule experimentale și arme hipersonice dezvoltate de SUA și puteri străine. Nu exclude nici posibilitatea ca unele dintre aceste fenomene, care arată cele mai neobișnuite tipare de zbor să poată fi cu totul altceva.

Raportul arată că există posibilitatea existenței mai multor tipuri de Obiecte Zburătoare Neidentificate, care necesită explicații diferite. Un înalt oficial american a declarat pentru CNN că “din cele 144 de rapoarte cu care avem de-a face aici nu avem indicii clare că există vreo explicație non-terestră pentru aceste fenomene, dar suntem dispuși să acceptăm orice explicație pe care aceste date le va aduce.”

Majoritatea rapoartelor au venit în ultimii doi ani, datorită schimbării modului în care Armata SUA înregistrează aceste fenomene. În 18 incidente detaliate, militarii au raportat deplasarea sau un tipar de zbor neobișnuit, așa cum ar fi o viteză foarte mare, fără o propulsie detectabilă. “Realizăm analize suplimentare pentru a stabili dacă este vorba de tehnologii avansate”, se spune în raport, care mai arată că, în cele mai multe situații aceste apariții au întrerupt exerciții sau alte activități militare.

“Incursiunile în zonele noastre de instruire și în spațiul aerian desemnat reprezintă pot prezenta provocări de securitate națională”, a declarat vineri secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby. “Departamentul Apărării ia foarte în serios rapoartele despre aceste incursiuni și le investighează pe fiecare în parte, indifrent că este vorba despre un obiect aerian identificat sau neidentificat”, a adăugat el.

Kirby a spus că există un plan pentru continuarea cercetării acestor fenomene.

O sinteză a raportului poate fi citită aici

Surse alternative: CNN, Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday