Spania. Premierul Pedro Sanchez anunță că guvernul său va grația nouă separatiști catalani, condamnați la până la 13 ani de închisoare pentru tentativa de secesiune a Cataloniei, din 2017.

Premierul spaniol a făcut anunțul în timpul unui discurs, la Opera din Barcelona. ”Mâine, ghidat de spiritul concordiei Constituției, voi propune Consiliului de Miniștri să acorde grațierea celor nouă condamnați”, a precizat Sanchez.

 

Prin această acțiune, eliberăm din închisoare nouă persoane, dar adăugăm în mod simbolic milioane și milioane de oameni la coexistență”, a adăugat acesta în discursul său, intitulat ”Reuniunea: un proiect pentru viitorul întregii Spanii”. Prim-ministrul Spaniei a fost întrerupt de către un activist pro-independență, care cerea amnistie totală pentru separatiști.

Curtea Supremă a Spaniei i-a condamnat, în 2019, pe cei nouă liderii catalani la pedepse cu până la 13 ani închisoare pentru rolul în tentativa de declarare a independenței Cataloniei. Ei au fost găsiți vinovați pentru răzvrătire, după ce în septembrie 2017 au organizat ilegal un referendum pentru independență.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independența față de Spania, al cărui rezultat pro-independență nu a fost aprobat de Curtea Constituțională. Câteva săptămânii mai târziu, parlamentul catalan a proclamat independența, dar a suspendat decizia. Aceasta a fost una dintre cele mai grave crize politice prin care a trecut țara din Peninsula Iberică în ultimii zeci de ani.

Surse alternative: Reuters, ABC News, The Washington Post.

Folosim cookies