Premierul spaniol a făcut anunțul în timpul unui discurs, la Opera din Barcelona. ”Mâine, ghidat de spiritul concordiei Constituției, voi propune Consiliului de Miniștri să acorde grațierea celor nouă condamnați”, a precizat Sanchez.

 

Prin această acțiune, eliberăm din închisoare nouă persoane, dar adăugăm în mod simbolic milioane și milioane de oameni la coexistență”, a adăugat acesta în discursul său, intitulat ”Reuniunea: un proiect pentru viitorul întregii Spanii”. Prim-ministrul Spaniei a fost întrerupt de către un activist pro-independență, care cerea amnistie totală pentru separatiști.

Curtea Supremă a Spaniei i-a condamnat, în 2019, pe cei nouă liderii catalani la pedepse cu până la 13 ani închisoare pentru rolul în tentativa de declarare a independenței Cataloniei. Ei au fost găsiți vinovați pentru răzvrătire, după ce în septembrie 2017 au organizat ilegal un referendum pentru independență.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independența față de Spania, al cărui rezultat pro-independență nu a fost aprobat de Curtea Constituțională. Câteva săptămânii mai târziu, parlamentul catalan a proclamat independența, dar a suspendat decizia. Aceasta a fost una dintre cele mai grave crize politice prin care a trecut țara din Peninsula Iberică în ultimii zeci de ani.

Surse alternative: Reuters, ABC News, The Washington Post.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday