“Statele Unite s-au întors și democrațiile lumii sunt împreună în fața celor mai dure provocări și problemele care contează pentru viitorul nostru”, a spus noul președinte american după aterizarea în Marea Britanie. Mesajul dorește să sublinieze încheierea politicii de izolare duse de Donald Trump în ultimii patru ani, care a distanțat SUA de aliații europeni.

Biden îl va întâlni pe Boris Johnson în Cornwall joi, înainte de summit-ul G7 de vineri, și este așteaptat să transmită și un mesaj-avertisment legat de Brexit.

Sunt mai multe știri așteptate de la întâlnirea liderilor celor mai dezvoltate șapte țări ale lumii, de la coordonarea eforturilor pentru oprirea pandemiei (inclusiv o donație de 500 de milioane de vaccinuri, pe care o vor face SUA), la acordul pentru impozitarea globală a multinaționalelor și reducerea poluării.

După cele trei zile la summit-ul G7, Biden și soția sa, Jill, o vor vizita pe Regina Elisabeta la Castelul Windsor, iar apoi se vor întrepta spre Bruxelles, pentru reuniunea țărilor membre NATO. Se așteaptă ca discuțiile acestora să fie dominate de contracararea Chinei, de apărarea împotriva atacurilor cibernetice și de problema Rusia. În acest sens, este posibil ca Joe Biden și Angela Merkel să discute și despre gazoductul North Stream 2, care va adânci depedența Germaniei de Rusia.

Ulterior Jeo Biden va merge la Geneva pentru ceea ce s-ar putea dovedi a fi cea mai dificilă întâlnire a călătoriei – o întâlnire cu Vladimir Putin. Întrebat de reporteri dacă acesastă ultimă întâlnire ar putea duce la un acord privind securității cibernetice, Biden a spus că acesta va fi un subiect de discuție dar nu a dat un răspuns tranșant. “Mă voi întâlni cu Putin pentru a-i spune ceea ce vreau eu ca el să știe”, a spus Biden după aterizarea în Marea Britanie.

Surse alternative: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday