Proiectul de lege numește în mod explicit China ca fiind “cea mai mare provocare geopolitică și geoeconomică a politicii externe a SUA” și s-a bucurat de o susținere a ambelor partide americane și cuprinde fonduri de cercetare descrise ca “investiții majore în reziliența economică și competitivitatea SUA pe termen lung”. 190 de miliarde de dolari, sunt alocate subvențiilor federale pentru știință, tehnologie și cercetare, inclusiv în domeniul inteligenței artificiale, iar 10 miliarde de dolari sunt alocate pentru crearea de noi centre tehnologice precum Silicon Valley, care ar trebui să apară în mai multe locuri din țară.
Analiștii citați de Washington Post arată că programul este în mod evident unul menit să țină pasul cu investițiile anuale de peste 2% din PIB pe care China le alocă pentru cercetare și dezvoltare. Senatorii au menționat că Statele Unite nu își permit să permită Beijingului să domine noile tehnologii și să rămână, în unele cazuri, cel mai important furnizor de echipamente sensibile, așa cum sunt cipurile electronice.
Deși nu este de așteptat ca acest program să rezolve criza semiconductorilor cu care se confruntă și companiile americane, aproximativ 53 de miliarde de dolari din acest proiect sunt alocate subvenționării producției de astfel de componente în SUA.
Alte prevederi, așa cum ar fi o interdicție de vânzare a aripioarelor de rechin, sau una care impune comercianților online să dezvăluie explicit țara de origine a produselor pe care le vând, ar putea avea un impact imediat asupra importurilor din China.
Sursa: The Washington Post
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.