BBC arată că planul SUA la summitul extins G7 care se desfășoară în aceste zile în Marea Britanie a fost să obțină inițial un acord privind taxarea mai ridicată și unitară a multinaționalelor, fapt care ar creea resursa necesară bugetelor naționale pentru a susține în continuare stimularea creșterii economice post-pandemice. Totuși, observă BBC, cea mai importantă decizie din acest moment, în întreaga lume, este o gestionare a reducerii pachetelor masive de sprijin economic, în condițiile în care acestea deja au produs inflație, dar și o îndatorare masivă.

Sâmbătă, secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a transmis la Londra un mesaj care va fi reluat de președintele Joe Biden vineri, la întâlnirea liderilor de stat și de guvern de la Cornwall: Națiunile G7, inclusiv Marea Britanie, nici nu ar trebui să vorbească măcar despre retragerea sprijinului. Acestea “au spațiul fiscal nu numai pentru a atinge nivelurile pre-Covid ale PIB, ci și pentru a sprijini revenirea la matricea de creștere pre-pandemică, (…) nu doar pentru a pune capăt pandemiei, ci pentru a folosi politica fiscală pentru a investi în abordarea probleme generaționale precum schimbările climatice și inegalitatea”, a spus doamna Yellen.

În ciuda împrumuturilor record în timp de pace și a inflației în creștere, mesajul SUA către lume este că fără continuarea stimulării economiilor, simpla recuperare nu va crea suficient impuls în redresare. O inflație mai mare reflectă “factori tranzitorii”, a spus ea, amintind că inflația a fost foarte scăzută, înainte de a crește, iar SUA încă are cu peste șapte milioane mai puține locuri de muncă decât înainte de pandemie.

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday