Într-o declarație pentru Financial Times, doctorul Anthony Fauci a spus că aceste date ar putea clarifica ipotezele privind scăparea din laboratorul respectiv a virusului care a ucis până acum peste 3,5 milioane de oameni din întreaga lume.
Este vorba de dosarele medicale a trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan despre care există informații că s-ar fi îmbolnăvit în noiembrie 2019, dar și despre șase mineri care s-au îmbolnăvit în 2012, după ce au intrat într-o peșteră cu lilieci. Trei dintre mineri au murit, iar oamenii de știință de la Institutul de Virologie din Wuhan au vizitat ulterior peștera pentru a preleva probe de la lilieci.
Coordonatorul secției specializate de la Wuhan a negat anterior că ar fi existat persoane infectate în laboratorul său, o afirmație pe care Fauci nu a contestat-o, dar a spus că ar trebui investigată în continuare. “Aș dori să văd fișele medicale ale celor trei persoane despre care se spune că s-au îmbolnăvit în 2019. Chiar s-au îmbolnăvit și, dacă da, cu ce s-au îmbolnăvit?”, a spus Fauci pentru FT. “La fel și în cazul minerilor care s-au îmbolnăvit cu ani în urmă. Ce spun dosarele medicale ale acelor oameni? Au fost infectați cu un virus? Cu ce anume? Este posibil ca originile Sars-Cov-2 să fi fost în acea peșteră, iar apoi să se fi răspândit fie în mod natural, fie după ce au trecut prin laborator.”
Ipoteza scăpării virusului din laboratorul din Wuhan a fost avansată anul trecut de fostul președinte american, Donald Trump, dar a fost respinsă pe scară largă de majoritatea comunității științifice, care a susținut că virusul nu pare creat în laborator și că este mult mai probabil “să fi sărit” în mod natural de la animale la oameni. Acest lucru nu exclude însă scăparea din laborator a unui virus care nu fusese modificat, deci nu era unul artificial. Această ultimă teorie a câștigat atenție în ultimele săptămâni, după ce un grup de oameni de știință proeminenți au semnat o scrisoare prin care cer investigarea mai serioasă a acestei ipoteze.
Președintele Joe Biden a ordonat săptămâna trecută serviciilor de informații americane să ajungă în 90 de zile la o concluzie privind originile și modul în care s-a declanșat pandemia. În acest moment, serviciile americane de informații au teorii diferite privind acest subiect, dar acestea sunt susținute de puține probe.
Fauci a declarat pentru FT că el personal continuă să creadă că virusul a fost transmis de la animale, iar o eventuală infectare a cercetătorilor de la Wuhan, în 2019, nu exclude posibilitatea ca aceștia să fi contractat boala de la alți oameni, deja infectați, din orașul în care trăiau și munceau.
Sursa: Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.