NASA explică faptul că “luna roșiatică” apare în timpul unei eclipse totale de Lună, atunci când Pământul este poziționat perfect între Lună și Soare, ascunzând Luna de lumina solară. “Când se întâmplă acest lucru, singura lumină care ajunge la suprafața lunii este cea care trece prin periferia atmosferei Pământului, iar aerul împrăștie cea mai mare parte a luminii. Spectrul rămas se reflectă pe suprafața Lunii cu o strălucire roșie, pe cerul nopții”.
În acest an, eclipsa se suprapune cu fenomenul Superlunii, un moment în care Luna se apropie cel mai mult de Pământ, făcând-o să pară mai mare.
NASA mai precizează că este dificil de prezis cât de intensă va fi nuanța de roșu, dar dă asigurări că spectacolul astronomic va fi unul excepțional, fiind cel puțin parțial vizibil oriunde în lume, dacă cerul este senin și dacă este noapte. În România nu este noapte la momentul respectiv, dar Telescopul Virtual va transmite live întregul eveniment.
Eclipsa începe la 08:47:39 GMT(10.47, ora României), când luna atinge penumbra. Faza parțială a eclipsei începe aproximativ 57 de minute mai târziu, la ora 11:44:57, ora României și se încheie la ora 14:52.
Sursa: NASA
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.