Potrivit Eurostat, în 2019, 17,3% din populația UE s-a declarat deranjată de zgomotul provenit de la vecini. Această proporție este dublă în orașe (24,1%) față de zonele rurale (10,4%). Firesc, țările cu populație urbană mai mare, au procente de raportare a zgomotului mai mare.

Datele Eurostat mai arată că:

  • cele mai multe persoane care au raportat astfel de probleme sunt din Malta (28,3%), Olanda (26,6%) și Germania (26,1%), urmate de cele din Portugalia (22,7%), Luxemburg (20,2%) și Danemarca (20,1%);
  • cele mai puține plângeri au fost înregistrate în Croația, Estonia și Irlanda (toate 8,2%), Bulgaria (8,9%), Ungaria (9,7%) și Slovacia (10,5%).

Proporția persoanelor care au raportat că au întâmpinat probleme cu zgomotul din cartier tinde să scadă acolo unde trăiesc mai multe persoane sub același acoperiș. În timp ce aproape 20,8% dintre persoanele singure au susținut că au fost deranjate de zgomotul făcut de vecini, în gospodăriile cu doi adulți procetul este de 17,8% și de doar 15,5% din acele gospodării formate din trei sau mai mulți adulți. 

În mod similar, mai multe gospodării fără copii în întreținere (18,2%) au raportat că au fost mai afectate decât cele cu copii în întreținere (16,4%). Proporția persoanelor afectate de zgomot este mai mare pentru persoanele singure cu vârsta sub 65 de ani (25,2%) decât pentru cei cu vârsta peste 65 de ani (14,9%).

Sursă: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday