Raport. În Germania, numărul actelor de discriminare și rasism a crescut cu 78% în pandemie și a atins cel mai mare nivel de când se țin statisticile.

Agenția germană anti-discriminare (ADS) a arătat, în raportul de activitate, că în 2020 a primit 6.383 de cereri pentru asistență juridică, față de numai 3.580 în 2019, o creștere de 78,3%. Arată că pandemia a fost principalul factor care a alimentat actele de discriminare și rasism, cetățenii germani resimțind în ultimul an sentimente mixte: furie și disperare că pandemia nu s-a încheiat, speranță pe fondul campaniei de vaccinare, dar și o stare de oboseală colectivă, din cauza restricțiilor.

A crescut semnificativ și numărul cazurilor de discriminare pe criterii etnice și rasiale, de la 1.176 de reclamații la 2.101. Bernhard Franke, șef interimar al ADS, a pus această intensificare pe seama protestelor BLM, dar și a emoției provocate după atacul de la Hanau, din februarie 2020, când un extremist xenofob a ucis nouă persoane și a rănit alte cinci, în două baruri frecventate de etnici turci din Germania.

”Persoanele abuzate care văd că agresorii nu sunt pedepsiți își pierd încrederea în solidaritatea și protecția pe care statul și societatea ar trebui să le asigure. În nicio situație, nici chiar în pandemie, nu trebuie să trecem cu vederea siguranța cetățenilor, a mai spus Franke.

În raportul de activitate, ADS a mai precizat că 42% dintre persoanele care i s-au adresat au fost discriminate pentru că aveau dizabilități sau boli cronice. 17% s-au simțit discriminați din cauza genului, 9% din cauza vârstei, iar 7% au invocat motive de ordin religios.

Sursa: Deutsche Welle

Folosim cookies