Sâmbătă dimineață racheta orbita Pământul la o altitudine de până la 372 de kilometri, cu o viteză de peste 28 de mii de km/h, realizând o rotație completă în jurul planetei în 90 de minute. Estimările arată acum că racheta chineză va ajunge pe Pământ cel mai probabil sâmbătă seară (după ora 18, ora României) și există o șansă ca aceasta să cadă în Oceanul Pacific.

Nu numai Pentagonul și autoritățile statale monitorizează orbitarea resturilor rachetei chinezești, aceasta poate fi urmărită live pe internet. Traiectoria sa este deocamdată mult la sud de Europa, deasupra Africii.

De tip Long March 5B (o versiune a celei mai mari rachete din China), boosterul lansat pe 28 aprilie are 30 de metri înălțime și cântărește 20 de tone. Specialiștii estimează că aproximtiv 40% din acest “gunoi spațial” nu va arde în timpul căderi și va ajunge la sol, dar, mai probabil dezintegrat în bucăți mai mici. Emoții deosebite crează miezul dur format din motorul rachetei, care poate provoca daune dacă va cădea într-o zonă populată.

În mai 2020, resturi ale unei rachete Long March s-au dezintegrat de asemenea în atmosferă, împrăștiind resturi în Oceanul Atlantic și în Africa de Vest, unele bucăți prăbușindu-se în apropierea unor zone locuite din Coasta de Fildeș.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday