Deși India a reprezentat săptămâna trecută aproape jumătate din totalul cazurilor noi de coronavirus la nivel mondial și un sfert din decesele raportate, numărul infectărilor explodează acum în țările din jurul Indiei, de la Nepal în nord până la Sri Lanka și Maldive în sud. Mai mult, nu doar vecinii Indiei par a fi intrat într-un nou val, sunt afectate și țări mai îndepărtate, Asia de Sud-Est, așa cum ar fi Thailanda, Cambodgia și Indonezia.

Potrivit OMS, în Regiunea Asiei de Sud-Est, într-o singură săptămână numărul cazurilor noi a crescut cu 48% iar cel al deceselor cu 19% față de săptămâna precedentă.

  • În Sri Lanka au fost raportate vineri 1.895 de cazuri – de aproape cinci ori mai multe decât la începutul lunii aprilie.
    Autoritățile suspectează că explozia epidemică a fost cauzată de reuniunile de masă din 13 și 14 aprilie, prilejuite de sărbătoarea locală a Anului Nou. Înainte de eveniment, autoritățile păreau încrezătoare că epidemia este sub control și au încurajat publicul să sărbătorească, respectând distanțarea și normele sanitare. Totuși, varianta indiană de coronavirus nu a fost detectată încă în Sri Lanka, creșterea rapidă a numărului de cazuri fiind pusă pe seama variantei britanice.
  • În Maldive, un arhipelag turistic aflat la sud de India, numărul de cazuri noi a ajuns marți la 601 de noi cazuri de Covid-19, un număr enorm pentru o populație de jumătate de milion. Întrucât economia sa depinde de turism, arhipelagul din Oceanul Indian și-a redeschis granițele pentru călătorii internaționale din iulie 2020, devenind prima țară care a primit turiști străini în mijlocul pandemiei. În continuare țara este deschisă, primind vedete de la Bollywood și alți indieni bogați care caută să scape de criza sanitară de acasă. Din ianuarie și până în martie, aproape 70 de mii de indieni au mers în Maldive, practic un sfert din totalul turiștilor.
  • În Nepal, situația seamănă din ce în ce mai mult cu cea din India, iar națiunea a cerut ajutor internațional. Weekendul trecut, 44% din testele Covid din Nepal au fost pozitive, în condițiile în care Nepal are mai puțini medici pe cap de locuitor decât India, dar și o rată de vaccinare mult mai mică.
  • Thailanda. În ciuda faptului că a fost prima țară care a raportat un caz Covid în afara Chinei, în ianuarie anul trecut, Thailanda a reușit în 2020 să țină epidemia sub control cu măsuri stricte de distanțare socială. Acum numărul zilnic de cazuri dar și cel al deceselor a ajuns la niveluri fără precedent, în ultimele cinci săptămâni fiind raportate mai multe cazuri decât într-un an întreg de pandemie. Doar 2% dintre locuitori au fost până acum vaccinați.
  • Cambodgia. Numărul total de cazuri de la începutul pandemiei era abia la 500 la sfârșitul lunii februarie. Acum sunt 17.621 de infectări, cu 650 de cazuri noi pe zi. Spitalele sunt pline iar guvernul a ordonat în această săptămână ca pacienții să fie tratați la domiciliu. Tot varianta britanică este cea care a provocat acest val din Cambodgia.
  • Indonezia. La începutul acestei săptămâni, Ministerul Sănătății a confirmat două cazuri de infectare cu varianta indiană (B.1.617). Îngrijorate de impactul viitoarei sărbători Mudik, în care zeci de milioane de oameni călătoresc pentru a-și vedea familiile în orașele lor natale pentru a sărbători sfârșitul Ramadanului, autoritățile au interzis toate călătoriile interne până pe 17 mai.

Analiza integrală pe CNN

Foto: Manoej Paateel | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday