Un raport al băncii elvețiene UBS, citat de Business Insider, arată că sunt mai mulți factori care au dus la creșterea bruscă a cererii de mașini second hand în SUA, dar cel mai important dintre ele pare a fi redeschiderea economiei americane (pe fondul vaccinării masive), în condițiile în care numeroși cetățeni au tot amânat achiziționarea unei mașini, din caua incertitudinilor economice induse de pandemie.

Astfel, în aprilie 2021, prețurile medii de achiziție ale unei mașini folosite au urcat în SUA cu 8-9%.

Un al doilea factor care a concurat la creșterea prețurilor autoturismelor l-a reprezentat pla directă către cetățeni, propusă de Administrația Biden și aprobată de Congress-ul Statelor Unite, un program în cadrul căruia cel puțin 160 de milioane de americani au primit până la 1.400 de dolari, ajutor pentru depășirea pandemiei.

Pe acest fond, fabricile de mașini noi s-au confruntat și se confruntă cu o criză de cipuri care a dus la scăderea producției și a stocurilor, creând un decalaj între prețurile cu ridicata și cele cu amănuntul ce nu a permis dealerilor de autoturisme noi să intre cu discounturi într-o concurență pentru banii americanilor dornici să își cumpere o mașină mai ieftină.

UBS anticipează că și mașinile noi se vor scumpi în SUA dar cu numai 1%, în timp ce scumpirea mașinilor second-hand este un fenomen care va dura puțin, doar câteva luni.

Banca elvețiană preconizează o creștere generală a inflației în SUA până la 4,3% (de la 2,6%, anul trecut), “o creștere enormă, în decurs de câteva luni”, în condițiile în care deja inflația anuală a ajuns în aprilie la 3,5%, potrivit estimărilor Bloomberg.

Sursa: Business Insider

Foto: Bokstaz/Dreamstime.com

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday