Decizia nu este definitivă, Liviu Dragnea putând să o conteste în termen de trei zile. Dacă îi va fi respinsă și contestația, va putea cere din nou liberarea condiționată peste două luni, adică pe 27 iunie.

Săptămâna trecută, Dragnea a primit aviz favorabil pentru liberarea condiționată din partea comisiei Penitenciarului Rahova, unde este deținut, în ciuda unei controverse legate de numărul zilelor de muncă prestate de acesta.

Calculul termenelor. Legislația prevede că, în funcția de munca prestată (remunerată sau nu, efectuată ziua sau noaptea) un deținut poate primi o reducere a pedepsei de o zi, la patru sau la trei zile muncite. De la încarcerarea sa în Penitenciarul Rahova (pe 27 mai 2019), Liviu Dragnea a lucrat în atelierul auto al închisorii. Totuși, administrația penitenciarului i-a interzis dreptul la muncă, drept pedeapsă, ca urmare a unui interviu acordat fără aprobare, iar Dragnea a câștigat apoi în instanță recunoașterea zilelor lucrate în perioadele 2 iulie 2020 – 15 septembrie 2020 și 16 septembrie 2020 – 28 ianuarie 2021, deși el nu a lucrat efectiv. A mai cerut recunoașterea ca zile de muncă a celor în care a fost internat în spitalul penitenciar cu Coronavirus, dar această cerere i-a fost respinsă.

Ca urmare a acestui proces, Liviu Dragnea a îndeplinit într-un an și 11 luni fracția de două treimi din pedeapsă executată, adică de 2 ani și patru luni (din cei 3 ani și 6 luni) la care ar fi ajuns abia în septembrie 2021, dacă nu ar fi avut zile de muncă.

Totuși, instanțele nu sunt obligate să acorde liberarea condiționată după acest termen, legea penală prevăzând că aceasta se acordă numai dacă instanța “are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.” Decizia Judecătoriei Sectorului 5 de a respinge cererea de liberare condiționată are așadar ca suport faptul că, în opinia instanței, fostul lider PSD NU s-a îndreptat și NU se poate reintegra în societate.

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, pe 27 mai 2019, pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul angajărilor fictive din cadrul DGASPC Teleorman. Pe lângă această pedeapsă, Dragnea a primit și pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi (inclusiv a dreptului de a alege și de a fi ales, sau de a ocupa o funcție publică) pentru o perioadă de trei ani de la data executării pedepsei sau a expirării termenului de supraveghere a liberării condiționate (dacă ar fi fost eliberat), adică până în anul 2026.

Foto:  Inquam Photos / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday