Este cel mai amplu scandal diplomatic dintre Cehia și Rusia, de la prăbușirea comunismului. Prim-ministrul Andrej Babis a susținut alături de ministrul de Externe, un briefing, transmis în direct sâmbătă seară, la care a spus că are suficiente dovezi că cei 18 diplomați ruși, încă aflați în Cehia, sunt de fapt ofițeri acoperiți ai serviciilor secrete SVR (serviciul de informații externe al Federației Ruse) și GRU (serviciul rus de informații militare). Babis a spus că aceștia au fost implicați în seria de explozii din 2014 de la Vrbetice (330 km, sud-est de Praga), care au ucis doi oameni, în ceea ce a fost, un aparent sabotaj al unor depozite de armament ale armatei cehe.

Premierul ceh a precizat că cei 18 suspecți sunt membri ai unei unități de elită a GRU, cu numărul de identificare 29155, specializată în subversiune, sabotaj și asasinat.

Ambasada SUA la Praga a scris pe Twitter că Washingtonul este alături de Republica Cehă și că susține ferm acțiunea “semnificativă” a acesteia de a cere socoteală Rusiei pentru acțiunile sale periculoase desfășurate pe teritoriul ceh.

Ministrul de Externe a făcut o paralelă cu otrăvirea spionului rus Sergei Skripal în Marea Britanie în 2018. Imediat după aceea, într-o acțiune separată, poliția cehă a pus sub urmărire doi bărbați cu pașapoarte rusești și care au exact numele false folosite de cei doi ofițeri GRU identificați de britanici pentru tentativa de asasinare a agentului dublu Serghei Skripal, în 2018.

Poliția cehă a declarat că cei doi agenți, care au călătorit sub numele Petrov și Boshirov, au folosit și un pașaport moldovenesc pe numele Nicolai Popa (tot fals) precum și unul tadjik.

Poliția a spus că ambii bărbați ar fi fost în Republica Cehă din 11 octombrie până în 16 octombrie 2014, ziua exploziei. Au fost mai întâi la Praga și mai târziu în regiunile estice, unde se află depozitul.

Din Rusia, singura reacție venită până acum a fost de la Vladimir Dzhabarov, un adjunct al comisiei pentru afaceri internaționale a Camerei Superioare. Acesta a spus că acuzațiile Cehiei sunt absurde și răspunsul Rusiei ar trebui să fie proporțional.

Sursă alternativă: BBC

Foto: Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday