Fără a contrazice neapărat declarațiile lui Vlad Voiculescu, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) explică modul în care funcționează cele două platforme informatice puse la dispoziția autorităților medicale – Corona Forms și Alerte MS. Precizează că acestea au fost construite la cererea și pe baza cerințelor operaționale formulate de acestea, dar și faptul că ele nu sunt operate de STS ci de beneficiari.

Astfel, se arată în comunicatul STS,Corona Forms este aplicația care centralizează cu acuratețe maximă evidența testelor, a persoanele confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 și a deceselor survenite în urma COVID-19.

Fiecare deces înregistrat în aplicație primește un ID unic, iar ulterior datele nu mai pot fi modificate.

Datele oficiale prezentate de autorități, public, prin informările zilnice din bilanț, sunt cele extrase din Corona Forms.

Datele sunt introduse în Corona Forms de spitale, laboratoare și direcțiile de sănătate publică și sunt disponibile autorităților medicale. În ceea ce privește înregistrarea deceselor, pe baza datelor medicale obținute de la unitățile spitalicești, direcțiile de sănătate publică analizează și validează fiecare pacient în Corona Forms, ținând cont și de detaliile medicale ale acestora.”

Despre Aplicația Alerte MS, STS spune că aceasta are sarcina de a genera statistici în conformitate cu cerințele stabilite de MS. În această platformă, datele numerice sunt introduse de spitale și laboratoare.

“STS nu introduce, nu gestionează și nu centralizează aceste date. Datele sunt proprietatea exclusivă a beneficiarului aplicațiilor – Ministerul Sănătății (MS).

Utilizatorii pot accesa datele din cadrul platformei Coronaforms pe bază de roluri și drepturi de acces acordate de către beneficiarul sistemului informatic – MS.

STS pune la dispoziția autorităților medicale servicii IT&C, în conformitate cu cerințele operaționale stabilite de acestea, și subliniază încă o dată, că datele din Corona Forms nu pot fi modificate, fiind cele oficiale, comunicate public, în informările zilnice.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday