Agenția rusească de știri RIA Novosti a raportat vineri că Moscova intenționează să suspende accesul în Marea Azov pentru navele de război străine și pentru “alte nave de stat”, precizând că restricțiile vor rămâne în vigoare timp de aproximativ șase luni. Ministrul rus al apărării, a declarat că restricțiile nu vor afecta traficul comercial din Strâmtoarea Kerci, care este punctul de tranzit din Marea Neagră în Marea Azov.

Ministrul de externe al Ucrainei a dat alarma joi, pentru prima dată, cu privire la intenția Rusiei de a bloca navele ucrainene în Marea Azov și de a le închide accesul spre Marea Neagră.

Statele Unite și NATO au acuzat Rusia că escaladează din nou, în mod nejustificat, tensiunile cu Ucraina, acesta fiind “doar ultimul exemplu de agresiune rusă în Marea Neagră”.

Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO, a declarat că restricțiile planificate par să facă parte dintr-un “model mai larg de comportament destabilizator. Militarizarea rusească a Crimeei, Mării Negre și Mării Azov reprezintă amenințări suplimentare pentru independența Ucrainei și subminează stabilitatea unei regiuni mai largi”, a spus Lungescu. “Facem apel la Rusia să asigure accesul gratuit la porturile ucrainene din Marea Azov și să permită libertatea de navigație.”

Totuși, comandantul forțelor aeriene americane din Europa, generalul Tod Wolters, a declarat joi că există un risc “scăzut spre mediu” ca Rusia să lanseze o operațiune militară împotriva Ucrainei în următoareele două săptămâni.

“Există o forță de domeniu terestră foarte mare … Există, de asemenea, o forță aeriană considerabilă și există o forță maritimă notabilă”, a spus el membrilor Comitetului pentru Servicii Armate ale Casei în timpul unei audieri la Washington.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday