Principalele declarații ale autorităților, în această dimineață:

Alin Stoica, prefectul Capitalei:

“Forțele de ordine au ținut sub control protestul, cu calm, fermitate și profesionalism. Un grup de 300 de oameni a devenit agresiv. Vreau să le transmitem că nu trebuie să confunde calmul cu lipsa de fermitate.”

Colonelul Ion Stegăroiu, șeful Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti:

“La un moment dat, trei persoane din grup au schimbat direcția de deplasare. Au fost interceptați de jandarmi, moment în care au devenit violenți. Grupul de protestatari a atacat cu pietre forțele de ordine. La acest moment avem identificate 188 de persoane. 12 jandarmi au fost răniți, dar nu au necesitat internarea. Toate acțiunile noastre sunt pentru siguranța cetățeanului.”

Bogdan Berechet, șeful Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti:

S-au deschis dosare penale pentru mai multe infracțiuni, inclusiv distrugeri și furt calificat. Dosarele vor fi instrumentate de procurori. Cele 188 de persoane reținute de jandarmi sunt în acest moment fotografiate și amprentate și au fost acordate 120 de sancțiuni, inclusiv organizatorilor, în valoare de peste 200 de mii de lei. Continuăm investigațiile pentru identificarea tuturor celor care au provocat distrugeri.

În Bucureşti şi în alte oraşe, protestele faţă de restricţiile impuse în contextul pandemiei au început concomitent, luni, la ora 17:00. Potrivit autorităților, mitingul din Capitală a strâns circa 1500-2000 de oameni.

Manifestanţii au pornit în marş de la Piaţa Universităţii către Piaţa Victoriei. Între protestatari s-au aflat iniţial liderul AUR, George Simion, dar şi parlamentarul Diana Şoşoacă. Autoritățile au vorbit despre “liderii informali ai protestului”, fără a da însă nume ale acestora. Ulterior prefectul a precizat că “este de notorietate că protestele au fost organizate de un anumit partid, și de liderul acelui partid”.

Ulterior, amploarea protestului din Capitală s-a redus considerabil, dar un grup restrâns, rămas în Piața Unirii a aruncat cu pietre și cu sticle în jandarmi. Aceștia au răspuns cu gaze lacrimogene și i-au reținut pe unii dintre manifestanți.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday