Studiul desfășurat de YouGov a arătat că majoritatea oamenilor (medie 68%) din cele mai mari patru state UE – Germania, Franța, Spania și Italia – consideră vaccinul AstraZeneca nesigur, în timp ce în Marea Birtanie, încrederea în acesta se menține la peste 70%, chiar dacă a scăzut și aici în ultima săptămână, fiind depășit de Pfizer.

De altfel, vaccinul dezvoltat de nemții de la BioNTech și produs de compania americană Pfizer este de departe considerat cel mai de încredere în țările mari ale UE, depășind considerabil în popularitate și vaccinul Moderna (utilizat mai puțin în UE).

Încrederea în fiecare vaccin în UK și cele mai mari state UE:

UK

Germ

Fr.

Itl.

Span.

AstraZ

77%

32%

23%

36%

38%

Pfizer

79%

66%

51%

68%

74%

Moderna

50%

55%

39%

56%

68%

Sondajul mai arată că încrederea în vaccinurile Pfizer și Moderna nu a avut de suferit în urma scandalului AstraZeneca, cu excepția Marii Britanii, unde a scăzut brusc și inexplicabil încrederea în Moderna de la 64% în februarie, la doar 50% în martie.

Cu excepția țărilor nordice, vaccinarea cu AstraZeneca a fost reluată în țările UE, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat săptămâna trecută că vaccinul este sigur, dar a menționat că nu poate exclude, ca fenomen rar, apariția cheagurilor de sânge.

Sursă: YouGov

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday