Un nou autobuz electric condus de un computer circulă de o săptămână în orașul Málaga din sudul Spaniei, în prima cursă regulată de acest astfel din Europa.

Autobuzul este echipat cu senzori și camere și leagă portul Málaga de centrul orașului, pe o buclă de 8 km, pe care o face de șase ori pe zi.

Autobuzul comunică direct cu semafoarele, care îl avertizează în anticiparea privind schimbarea culorii și folosește datele înregistrate de-a lungul traseului pentru a-și îmbunătăți deciziile de trafic. În ciuda tehnologiei avansate, există un șofer la volan care să poate prelua controlul dacă este necesar, deoarece legislația spaniolă nu permite în prezent vehiculelor să funcționeze fără șoferi.

Vehiculul de 12 metri, care arată ca un autobuz normal, poate transporta 60 de pasageri și a fost dezvoltat de compania spaniolă Irizar. Proiectul a primit finanțare din partea guvernului și a fost dezvoltat împreună cu mai multe universități.

Alte proiecte de transport fără șofer există deja în Europa, dar niciunul dintre ele nu implică un autobuz urban de dimensiuni normale care circulă pe o stradă normală cu alte vehicule.

Luna trecută, Singapore a testat un autobuz fără șofer într-un centru de afaceri, în timpul orelor de vârf. China a încercat și taxiuri fără șofer, în mai multe orașe.

Sursă: El Pais

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday