Raportul publicat mai devreme al ECDC arată că noile tulpini (britanică, sud-africană și braziliană) au o transmisibilitate crescută, dau forme mai severe ale bolii și există riscul ca vaccinurile existente “să fie parțial sau semnificativ mai puțin eficiente.”

Riscul asociat cu răspândirea în continuare a noilor tulpini, în special a celei britanice este “ridicat până la foarte mare”, se mai arată în raportul ECDC, care precizează că “analiza modelării arată că, cu excepția cazului în care restricțiile epidemiologice continuă sau sunt consolidate, în lunile următoare ar trebui anticipată o creștere semnificativă a cazurilor de COVID-19 și a deceselor în UE”.

Centrul European afiliat Comisiei Europene mai arată că deși în prezent numărul cazurilor noi de infectare este în scădere, iar vaccinarea va atenua efectul înlocuirii actualului virus cu variantele mai transmisibile, reducerea prematură a măsurilor va duce la o creștere rapidă a ratelor de incidență și a mortalității.

ECDC spune că intervențiile guvernelor prin măsuri de sănătate publică imediate, hotărâte și decisive sunt esențiale pentru a controla transmiterea virusului și a proteja capacitatea de asistență medicală. “Este esențială optimizarea măsurilor epidemiologice, inclusiv utilizarea comunitară a măștilor faciale și a regulilor de funcționare a școlilor. Testare și urmărirea contactelor, precum și secvențierea semnificativă [care determină tipul tulpinii – n.r.], rămân pietrele de temelie.”

ECDC mai arată că așteptările publicului cu privire la reducerea restricțiilor trebuie gestionate cu atenție și cere autorităților statale să depună eforturi de comunicare, astfel încât publicul să aibă o înțelegere adecvată a situației pandemice.

Raportul integral al ECDC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday