După depunerea jurământului Joe Biden a vorbit despre “vremurile tulburi și provocatoare pe care le trăim”. S-a referit la pandemie, la milioanele de locuri de muncă pierdute, dar și la extremismul și “dreptatea rasială amenințată de supremația albă”: “Ne-au separat pentru prea mult timp. Suficient de mulți dintre noi cei care am venit laolaltă pentru a purta sabia acestei bătălii. Să ne arătăm respect unii altora!”  a spus, printre altele noul președinte al SUA.

Alte declarații ale lui Joe Biden:

“Fără unitate nu există pace, doar amărăciune și furie. Niciun progres, ci doar o indignare epuizantă. Nicio națiune, doar o stare de haos. Acesta este momentul nostru istoric, iar unitatea este calea de urmat.

Așadar, acum, pe acest teren sfințit, unde în urmă cu doar câteva zile, violența a căutat să zdruncine chiar temelia Capitolului, ne reunim ca o singură națiune, sub Dumnezeu, indivizibilă, pentru a efectua transferul pașnic al puterii, așa cum am făcut pentru peste două secole.

La această oră, prieteni, democrația a contat!

Iată mesajul meu către cei de dincolo de granițele noastre. America a fost testată și am ieșit mai puternică din asta. Ne vom repara alianțele și ne vom angaja din nou în parteneriate.

Voi apăra Constituția. Voi apăra democrația noastră. Voi apăra America. Împreună vom scrie o poveste de speranță, nu de teamă, de unitate, nu de diviziune. De lumină, nu de întuneric. O poveste de decență și demnitate, dragoste și vindecare, măreție și bunătate.”

Donald Trump nu a respectat tradiția ceremoniei de predare a funcției de președinte și a refuzat să participe la procesiune, părăsind Washingtonul. Au participat, însă, vicepreședintele Mike Pence, precum și alți trei foști președinți – Barack Obama, Bill Clinton și George W. Bush.

În circumstanțe normale, la ceremonia de inaugurare ar fi trebuit să asiste sute de mii de cetățeni, dar în condițiile actuale de pandemie, dar și de securitate sporită (Washington DC se află în stare de urgență de la evenimentele din 6 ianuarie), doar aproximativ o mie de persoane au asistat. 

Peste 25 de mii de soldați ai Gărzii Naționale au fost mobilizați pentru a asigura buna desfășurare a ceremoniei, după ce în urmă cu două săptămâni, când Congresul certifica victoria lui Biden, mii de susținători ai lui Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului și au întrerupt temporar procesul de validare. 

În urma alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, Joe Biden l-a învins pe Donald Trump, care candida pentru al doilea mandat. Biden a obținut 306 de electori, peste necesarul de doar 270. Donald Trump a reclamat permanent că alegerile au fost fraudate și a depus mai multe plângeri la instanțele de judecată, care au fost respinse de judecători.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday