Presa americană a obținut extrase ale declarației de politică fiscală pe care doamna Janet Yellen, nominalizată pentru funcția de secretar al Trezoreriei (echivalentul ministrului de Finanțe) o va face marți în fața Senatului SUA, în audierea de validare.

Fost președinte al FED (echivalentul băncii centrale), Yellen pare să încline spre o politică ce va presupune o îndatorare mai mare a Statelor Unite, pentru a susține pachetele de sprijin pentru economie și pentru populație. Economiștii nu sunt întotdeauna de acord cu asta, dar cred că acum există un consens – fără intervenții financiare suplimentare riscăm o recesiune mai lungă și mai dureroasă. De problemele pe termen lung ne vom ocupa mai târziu”, va spune doamna Yellen în fața senatorilor, potrivit textului obșinut de CBS.

Planul de intervenție al Administrației Biden, deja publicat parțial, presupune o intervenție de 1,9 mii de miliarde de dolari și include prevederi precum ar fi creșterea ajutorului de șomaj cu 30% și prelungirea plății acestuia până în septembrie.

În discursul pe care îl va ține azi în fața Senatului, Janet Yellen va recunoaște faptul că acest plan implică o creștere a datoriei publice, arătând însă că dobânzile mici fac momentul potrivit pentru o astfel de acțiune.

În ultimele zile, analiștii economici au anticipat această filozofie fiscală a viitoarei Administrații Biden, existând temerea că ea va favoriza o scădere în continuare a dolarului față de alte devize. Moneda americană este acum aproape de minimul ultimilor doi ani și jumătate față de euro, fiind în permanentă depreciere de la începutul pandemiei.

Surse alternetive: CBS, FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday