Industria României a frânat puternic (din nou) în noiembrie, ca efect al celui de-al doilea val al pandemiei și al scăderii cererii din vest. Industria prelucrătoare a pierdut într-o singură lună aproape 7% din volum.

  • Datele comunicate de INSSE arată că în luna noiembrie 2020, producţia industrială a scăzut pe total cu 4,8% (serie brută) față de luna precedentă și cu 3,4% faţă de luna corespunzătoare din 2019.
  • Acest lucru face ca în primele 11 luni din 2020, producția industrială, o componentă importantă a PIB, să fie cu peste 10% mai mică față de 2019.
  • Industria prelucrătoare, care este și ramura exportatoare cea mai importantă a României, are cea mai mare cădere: -6,9% numai în noiembrie față de octombrie (serie brută) și -11,3% în primele 11 luni.
  • Industria energetică a cunoscut o revigorare sezonieră în noiembrie (+10,6%), dar aceasta este normală, fiind provocată de debutul sezonului rece. În primele 11 luni, industria energetică are și ea un minus de 3,4%.
  • Pornirea termocentralelor și a instalațiilor de încălzire, odată cu venirea frigului, nu a ajutat totuși suficient industria extractivă, cu un minus de 4,4% în noiembrie și de 10,5% de la începutul anului 2020, în principal din cauza scăderii cererii și a prețurilor carburanților.

Folosim cookies