Marea Britanie va înregistra cea mai mare cădere economică din ultimii 300 de ani, cu o scădere a PIB de peste 11% în acest an, a declarat ministrul englez de Finanțe, în fața parlamentului.

Ministrul britanic de finanțe, Rishi Sunak, a declarat că deși criza din Sănătate nu s-a încheiat, cea din economie abia începe – aceasta se va contracta cu 11,3% în 2020, cea mai mare scădere din ultimii 300 de ani.

Pandemia și cheltuielile publice făcute pentru contracararea efectelor acesteia au provocat o creștere semnificativă a împrumuturilor publice, care vor urca la 394 de miliarde de lire sterline anul acesta, sau 19% din PIB-ul țării, de asemenea un record pentru perioadele de pace.

Guvernul britanic a alocat deja 4,3 miliarde de lire sterline numai pentru programe de combaterea a șomajului, despre care Sunak spune că va crește până la 7,5%, iar o revenire la nivelul anterior pandemiei (4,4%) va fi atinsă abia la finalul anului 2024.

Guvernul pregătește investiții publice în spitale, școli, infrastructură, pentru a crea locuri de muncă și pentru a menține economia pe linia de plutire. Cancelarul fiscal a exclus o creștere generală a salariilor în sectorul public, dar a mai spus că ar putea exista unele majorări ale salariilor mai mici. În schimb, un milion de asistente medicale și medici vor beneficia de creșteri ale veniturilor.

Surse alternative: Reuters, Euronews

Foto: Luke Stackpoole/Unsplash

Folosim cookies