Ministrul britanic de finanțe, Rishi Sunak, a declarat că deși criza din Sănătate nu s-a încheiat, cea din economie abia începe – aceasta se va contracta cu 11,3% în 2020, cea mai mare scădere din ultimii 300 de ani.

Pandemia și cheltuielile publice făcute pentru contracararea efectelor acesteia au provocat o creștere semnificativă a împrumuturilor publice, care vor urca la 394 de miliarde de lire sterline anul acesta, sau 19% din PIB-ul țării, de asemenea un record pentru perioadele de pace.

Guvernul britanic a alocat deja 4,3 miliarde de lire sterline numai pentru programe de combaterea a șomajului, despre care Sunak spune că va crește până la 7,5%, iar o revenire la nivelul anterior pandemiei (4,4%) va fi atinsă abia la finalul anului 2024.

Guvernul pregătește investiții publice în spitale, școli, infrastructură, pentru a crea locuri de muncă și pentru a menține economia pe linia de plutire. Cancelarul fiscal a exclus o creștere generală a salariilor în sectorul public, dar a mai spus că ar putea exista unele majorări ale salariilor mai mici. În schimb, un milion de asistente medicale și medici vor beneficia de creșteri ale veniturilor.

Surse alternative: Reuters, Euronews

Foto: Luke Stackpoole/Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday