Institutul pentru Studierea Războiului dedică o bună parte a analizei sale zilnice privind conflictul din Ucraina declarațiilor și evoluțiilor tensionate dintre Republica Moldova și entitatea separatistă transnistreană.

Într-un interviu pentru TASS, un director din Ministerul de Externe al Rusiei, responsabil de Comunitatea Statelor Independente (CSI), a declarat că Moldova a început “să-și distrugă legăturile” cu Statele membre ale CSI și că există zvonuri că intenționează să părăsească organizația până la sfârșitul acestui an. El a mai spus că soluționarea chestiunii transnistrene se află “într-o criză profundă” și că presiunea economică a Republicii Moldova asupra Transnistriei întârzie și mai mult orice soluție.

Duminică, viceprim-ministrul Moldovei, Oleg Serebrian, a declarat că țara sa nu va reveni la negocieri privind Transnistria în formatul care include Rusia și Ucraina, atât timp cât invazia Rusiei în Ucraina va continua.

ISW observă că pașii făcuți de Rusia în comunicarea publică privind Republica Moldova sunt similari celor făcuți după invazia Ucrainei din 2014, când Rusia a acuzat mai întâi Ucraina că a renunțat la acordurile de la Minsk. “Rusia ar putea stabili condiții informaționale pentru a face afirmații similare împotriva Moldovei”, arată ISW, care a evaluat anterior că, astfel, Kremlinul și-ar putea justifica ulterior o viitoarea agresiune în Moldova. Rusia folosește deseori pretextul protejării “compatrioților din străinătate”, un concept deliberat vag care îi include pe toți cei care vorbesc limba rusă, chiar dacă nu se consideră ruși de etnie.

“Rusia ar putea încerca să-și justifice eforturile de agresiune sau destabilizare a Moldovei, pretinzând că poporul din Transnistria este în pericol din cauza presupusei respingeri de către Moldova a procesului de reglementare în Transnistria”, arată prestigiosul institut de la Washington.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday