SUA. Economistul Stephen Roach (Yale) avertizează asupra unei prăbușiri a dolarului anul viitor. Spune că sunt șanse mari ca economia americană să-și revină pentru scurt timp, dar să urmeze o nouă prăbușire (recesiune în W).

Șansele ca o astfel de recesiune (double-dip) să aibă loc sunt de peste 50%, spune economistul american, care a anticipat încă de la jumătatea anului trecut faptul că dolarul a ajuns la un maxim față de euro și că va urma o scădere a acestuia. “Nivelul deficitului de cont curent și cel al economiilor populației au o dinamică dramatică. Acest deficit, care arată dezechilibrul economiei noastre în raport cu cele internaționale, a suferit o deteriorare record în al doilea trimestru al anului. Situație similară și ceea ce privește valoarea economiilor private”, spune profesorul american.


Roach explică faptul că cel mai uzual mod de a administra aceste deficite este împrumutul, care pune totuși presiune pe monedele naționale. Acesta subliniază că autoritățile ar trebui să țină cont și de situația epidemică. 

Creșterea constantă a numărului de cazuri COVID-19 și a deceselor, la care se adaugă și sezonul gripal care este pe punctul de a începe, vor pune o presiune fără precedent pe dolarul american.

În ciclul istoric, dolarul s-a apropiat ca valoare de euro în 2016, a scăzut apoi timp de doi ani, s-a apreciat apoi din nou, pe parcursul anilor 2018 și 2019, pentru a scădea abrupt din aprilie 2020, pe fondul pandemiei.

Sursa: CNBC

Folosim cookies