Așteptările erau de reducere a dobânzii (acum este de 0% și de 0,25% pentru operațiunile de refinanțare pe termen scurt) mai ales din cauza creșterii Euro la un nivel record pentru ultimii doi ani, față de dolar. Acest lucru dezavantajează exporturile europene, dar aprecierea monedei unice are cauze structurale și politice – economiștii consideră că adoptarea Fondului de Recuperare de către statele membre a fost principalul sprijin pentru moneda unică.

În același timp, Banca Centrală Europeană și-a revizuit în creștere perspectivele economice, îndulcind scăderea PIB-ului Zonei Euro la -8% pentru acest an, de la -8,7%, dar și cu o perspectivă de inflație mai mare pentru 2021.

Deși la oficial moneda unică a consemnat azi o scădere ușoară față de leu, după două zile în care a atins recorduri istorice, în sesiunea interbancară Euro a atins episodic 4,86 de lei, o valoare pe care a mai atins-o în această săptămână, tot în tranzacțiile interbancare.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday