România a avut cea mai mare creștere a consumului dintre țările membre UE în iulie, dar diferențele sunt date de modul diferit în care au fost relaxate restricțiile.

  • La nivelul Uniunii Europene, încasările din comerț s-au redus cu -0,8% în luna iulie, față de luna precedentă, în principal din cauza unei scăderi de -1,8% în țările membre ale Zonei Euro.
  • Așa cum a informat mai devreme Biziday, în România creșterea lunară ajustată a cifrei de afaceri (încasări) a fost de 3,9%, iar cea nominală de 10,3%. Totuși, România înregistrase una dintre cele mai mari căderi ale comerțului în aprilie (-22%), cu reveniri modeste în mai (+17%) și iunie (+6%), așa că după șapte luni încasările magazinelor de comerț cu amănuntul au avans timid, de doar 0,8% ajustat sezonier.
  • Portugalia a avut și ea o creștere lunară ajustată a comerțului de 3,9%, în luna iulie în timp ce țările occidentale, care au recuperat în lunile anterioare integral căderea din perioada de carantină, creșterile au fost modeste (Franța +1,5%, Spania +1,2%) sau chiar au scăzut în iulie (Germania -0,9%). Marea Britanie a rămas pe o creștere robustă (+2,1%) datorată în principal subvențiilor acordate de guvern restaurantelor.
  • România rămâne însă pe primul loc din Uniune la creșterea consumului din ultimii cinci ani (+46% față de 2015) pe fondul unei creșteri galopante a datoriei publice, de 50% în același interval de timp.

Eurostat

Foto: Bernard Hermant/Unspash

Folosim cookies