• La nivelul Uniunii Europene, încasările din comerț s-au redus cu -0,8% în luna iulie, față de luna precedentă, în principal din cauza unei scăderi de -1,8% în țările membre ale Zonei Euro.
  • Așa cum a informat mai devreme Biziday, în România creșterea lunară ajustată a cifrei de afaceri (încasări) a fost de 3,9%, iar cea nominală de 10,3%. Totuși, România înregistrase una dintre cele mai mari căderi ale comerțului în aprilie (-22%), cu reveniri modeste în mai (+17%) și iunie (+6%), așa că după șapte luni încasările magazinelor de comerț cu amănuntul au avans timid, de doar 0,8% ajustat sezonier.
  • Portugalia a avut și ea o creștere lunară ajustată a comerțului de 3,9%, în luna iulie în timp ce țările occidentale, care au recuperat în lunile anterioare integral căderea din perioada de carantină, creșterile au fost modeste (Franța +1,5%, Spania +1,2%) sau chiar au scăzut în iulie (Germania -0,9%). Marea Britanie a rămas pe o creștere robustă (+2,1%) datorată în principal subvențiilor acordate de guvern restaurantelor.
  • România rămâne însă pe primul loc din Uniune la creșterea consumului din ultimii cinci ani (+46% față de 2015) pe fondul unei creșteri galopante a datoriei publice, de 50% în același interval de timp.

Eurostat

Foto: Bernard Hermant/Unspash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday