Nu este prima dată când, la manifestațiile anti-rasiste din acest an își fac apariția contraprotestatari înarmați, dar incidentul din această săptămână marchează o nouă bornă a escaladării violențelor.

Kyle Rittenhouse, în vârstă de 17 ani, un adolescent obsedat de o carieră de polițist și un susținător al mișcării Blue Lives Matter (în suportul forțelor de ordine) a deschis focul împotriva protestatarilor din Kenosha, Wisconsin, ucigând doi dintre ei și rănind grav pe un al treilea.

Prezența oamenilor înarmați în timpul protestelor civile de după uciderea lui George Floyd, în mai anul acesta, a fost constant documentată, dar aceștia au pretins de fiecare dată că apără magazine și bunuri de potențiali jefuitori. Chiar și Kyle Rittenhouse a fost intervievat, cu o zi înainte de a deschide focul, în timp ce purta o pușcă de asalt în fața unui magazin ce fusese ars, declarând că e datoria lui să apere comunitatea.


Sunt numeroase miliții organizate ale unor vigilantes, considerați de extremă dreaptă, care se declară afiliați la mișcarea anti-federală “Patriot”, care este însă mai mult un grup ce transmite mesaje on-line decât o organizație formală.
Profesorul Joe Lowdnes, de la Universitatea din Oregon, crede că incidentul din Kenosha va fi un catalizator pentru altele de acest fel, pentru că, spune el, întreaga campanie a lui Donald Trump se bazează pe construirea unei imagini centrale puternice, hotărâte să păstreze ordinea, iar grupările extremiste s-au implicat inclusiv în organizarea mitingului lui Trump din Minneapolis.

Dar marea îngrijorare este legată de alegerile prezidențiale și de ce s-ar putea întâmpla în cazul în care Donald Trump le pierde: “A declarat deja că nu are încredere în rezultatul acestor alegeri și că nu va accepta în mod necesar rezulatul acestora. Cum vor arăta străzile în această situație?”, se întreabă Joe Lowdnes. “Nu prezic că vom avea neapărat violențe în ziua alegerilor sau în zilele următoare, dar niciodată situația nu a mai fost ca acum, acum”, a mai adăugat el.

Analiza integrală Financial Times 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday