Tipurile de rachete folosite reprezintă de asemenea un mesaj – Dongfeng-21D o armă dezvoltată tocmai pentru a putea lovi portavioanele americane precum Dongfeng-26B, o armă poreclită la lansarea sa în 2015 Guam Express, o trimitere directă la baza strategică (nucleară) americană din Guam. 

Cele patru rachete lansate, cu rază medie de acțiune (până la patru mii de Km) au fost lansate de pe continent și au căzut în regiunea dintre Hainan și Insulele Paracel, o zonă importantă pentru rutele internaționale de comerț. China încearcă să-și impună supremația, dar US Navy a desfășurat în acest an mai multe operațiuni de “liberă navigație”, sfidând pretențiile Chinei.

Oricum, tirul de rachete de miercuri, vine după ce Beijingul a acuzat Statele Unite de “provocare pură” în urma intrării unui avion U2 (de spionaj) într-o zonă de interdicție aeriană din nordul Chinei, unde se desfășurau exerciții militare.

Un expert chinez de la Universitatea din Nanjing a apreciat pentru FT că tensiunile dintre SUA și China sunt acum la un nivel mai mare decât la ultima criză a Strâmtorii Taiwan (1996) când China a lansat rachete în apele din jurul Taiwanului, iar americanii au deplasat un portavion în zonă. 

Armata de Eliberare Populară a anunțat că va executa un nou tir cu rachete, în cursul zilei de azi.

Surse alternative: FT, NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday