Asociațiile “Forumul Judecătorilor” și “Inițiativa pentru Justiție” au emis un punct de vedere elaborat, în urma deciziei Ministerului de Externe de a nu ataca decizia pronunțată de CEDO în speța câștigată de Laura Codruța Kovesi, împotriva deciziei CCR prin care a fost demisă din funcția de procuror-șef al DNA.

Principalele puncte de vedere exprimate de judecători:

  • Eliminarea limitărilor reglementate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor
  • Reglementarea principiului independenței între principiile care guvernează activitatea procurorilor. Este necesară cel puțin explicitarea sintagmei „sub autoritatea ministrului justiției”, prevăzută la Art. 132 din Constituție
  • Regândirea sistemului de numire/revocare a procurorilor în funcții de conducere la nivel înalt, inclusiv prin revizuirea dispozițiilor corespunzătoare din Constituție, în vederea asigurării condițiilor pentru un proces de numire/revocare neutru și obiectiv, prin menținerea rolului unor autorități, cum sunt Președintele și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în măsură să contrabalanseze influența Ministrului Justiției (spre exemplu, cel puțin reglementarea avizului conform al CSM). 
  • Realizarea unor modificări legislative și/sau revizuiri constituționale cu privire la Curtea Constituțională.
  • Revizuirea legislației constituționale și infraconstituționale privind desemnarea judecătorilor Curții Constituționale a României și procedurile aflate în competența Curții. Reglementarea unor interdicții de desemnare ca judecători a persoanelor care au fost membri ai unor partide politice, cu cel puțin 5 ani înainte de desemnare.  

Comunicatul integral al celor două asociații

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday