Un reprezentant al Casei Albe a spus că Moscova a cerut inițial ca discuția să aibă loc luni, însă Washington a solicitat ca apelul să aibă loc astăzi, propunere acceptată de moscoviți. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a confirmat informația și a precizat că apelul a fost cerut de către partea americană. A adăugat că Putin va vorbi și cu președintele Franței Emmanuel Macron.

Agenția rusească de presă TASS transmite că discuția Putin-Macron va începe în jurul orei 14 (ora României), în timp ce CNN scrie că apelul dintre Putin și Biden va avea loc de la ora 18. Liderul francez a vizitat luni Moscova, marți a fost la Kiev, iar miercuri la Berlin, de unde a dat un semnal de unitate cu șefii de stat din Germania și Polonia.

Joe Biden a avut vineri seară consultări cu președintele Iohannis și alți lideri europeni. Potrivit The Guardian, care citează surse diplomatice, le-ar fi transmis că Vladimir Putin a hotărât să atace Ucraina. Oficial, nu a existat altă informație în acest sens decât cea a publicației britanice, însă după conferință, mai multe țări europene și-au evacuat personalul diplomatic din Ucraina și și-au sfătuit cetățenii să părăsească teritoriul țării.

Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate al lui Joe Biden, a declarat vineri că Rusia au suficient trupe lângă granița cu Ucraina pentru a desfășura o amplă operațiune militară și să captureze părți însemnate din Ucraina. A mai adăugat că, potrivit serviciilor de informații, Putin ar putea ordona o invazie chiar înainte de încheierea Jocurilor Olimpice, pe 20 februarie, invazie care să înceapă cu bombardamente aeriene și tiruri cu rachete.

Pe site-ul Ministerului rus de Externe, ministrul Serghei Lavrov a comentat că la nivel mondia este desfășurată o campanie mass-media de dezinformare, “cu scopul de a convinge întreaga lume că Rusia pregătește o invazie a Ucrainei. Națiunile vestice dezinformează, pentru a distrage atenția de la propriile acțiuni agresive”.

Potrivit Reuters și CNN, secretarul american al Apărării a semnat deja un ordin pentru trimiterea a încă 3.000 de militari în Polonia, pe lângă cei 1.700 deja aflați în țară, cu scopul de a-și “liniști” aliații și a descuraja orice posibilă agresiune îndreptată împotriva flancului estic al NATO. De asemenea, Administrația Americană analizează reducerea drastică a personalului pe care-l mai are în Ucraina, precum și retragerea observatorilor trimiși în numele OSCE.

Surse alternative: CNN, TASS

Sursa foto: Igor Dolgov | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday