Putin și Jinping au mai avut o întâlnire virtuală la sfârșitul lunii iunie. Întâlnirea de mâine se desfășoară pe fondul tensiunilor crescute dintre Rusia și Europa, SUA și statele occidentale exprimându-și temerile cu privire la acumularea de trupe rusești la granița cu Ucraina.

Întâlnirea de miercuri are loc și într-un moment în care poziția Beijingului față de Ucraina nu este clară. Potrivit ministerului de externe al Chinei, Xi Jinping a vorbit la telefon cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky în iulie. Dar China, care împarte o graniță lungă cu Rusia, și-a concentrat o mare parte din relațiile bilaterale cu Rusia pe comerț, în special în domeniul energiei. Pe fondul deficitului de cărbune din acest an, China a cumpărat cantități semnificative de cărbune și alți combustibili anul acesta de la vecinul său din nord.

Duminică, SUA și G7 au emis o declarație comună în care condamnă “consolidarea militară a Rusiei și retorica agresivă față de Ucraina”. Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Regatul Unit fac parte din blocul marilor economii. China nu face parte din G7, dar gigantul asiatic a fost punctul central al discuțiilor grupului la o întâlnire care a avut loc weekend-ul trecut, potrivit presei internaționale.

Într-o întâlnire virtuală cu președintele american Joe Biden de săptămâna trecută, Putin a spus că Washingtonul nu ar trebui să permită Ucrainei să se alăture NATO, în schimbul asigurărilor că trupele ruse nu vor efectua un atac. Biden a precizat că Washingtonul nu va accepta o astfel de cerere. Ucraina a vrut să se alăture alianței nord-atlantice încă din 2002, dar Rusia s-a opus categoric, pe motiv că ar fi o amenințare directă asupra frontierelor sale.

Surse alternative: Reuters, CNBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday