Președintele Rusiei a declarat joi că rușii care au fost reținuți în Belarus înainte de alegerile prezidențiale din 9 august și acuzați că fac parte dintr-o grupare de mercenari au fost ademeniți în Belarus de o operațiune comună a serviciilor ​de informații ale Ucrainei și Statelor Unite.

Belarusul îi acuzase pe bărbați reținuți că încercau să destabilizeze țara înainte de alegerile prezidențiale, o declarație neobișnuită ținând cont de relația apropiată cu Rusia. La momentul respectiv, Rusia a susținut că bărbații erau contractori privați de securitate în drum spre o terță țară.

„Acești oameni, repet, călătoreau să lucreze într-o altă țară. Au fost ademeniți acolo, târâți peste graniță … A fost o operațiune a agențiilor de informații ucrainene împreună cu cele americane “, a declarat Putin.

Pe 29 iulie, 32 de ruși au fost reținuți pe teritoriul Belarusului, presupuși membri ai grupului de mercenari Wagner. Ulterior au fost predați Rusiei, care a negat orice legătură cu aceștia.

Presa ucraineană a scris că bărbații au fost atrași în Belarus printr-o operațiune a serviciilor de informații din Ucraina, care avea scopul de a convinge zeci de mercenari ruși care au participat la Războiul din Donbas din 2014 să ofere informații cu privire la prezența lor în regiune.

Pentru a obține mărturii și eventual a-i aresta, SBU (serviciul de informații din Ucraina) a creat un contract de securitate fals, a programat interviuri false și a pregătit un zbor care să îi transporte pe aceștia de la Moscova la Minsk. iar apoi la Istanbul.

Surse: Reuters, Business Insider.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday