Președintele rus, Vladimir Putin a anunțat acordarea împrumutului în cadrul întâlniri de la Soci cu Alexander Lukașenko, dar a spus că poporul bielorus trebuie să rezolve criza fără interferențe străine, relatează Reuters.

Întâlnirea a avut loc la o zi după ce peste o sută de mii de protestatari au ieșit pe străzile din Minsk pentru al cincilea weekend consecutiv, pentru a cere îndepărtarea lui Lukașenko de la putere.

Totodată, Putin a declarat că va continua să sprijine militar regimul Lukașenko, în timp ce agențiile de presă ruse au anunțat, separat, că Moscova va trimite parașutiști în Belarus pentru exerciții militare comune – ”Fraternitatea slavă” .

În ciuda acțiunilor din ce în ce mai agresive din partea forțelor sale de securitate, Lukașenko nu a reușit să stopeze protestele de stradă.  Lukașenko consideră demonstrațiile un complot occidental și a solicitat sprijin economic și ajutor militar din partea Rusiei.

De la alegerile prezidențiale din 9 august, mii de oameni au fost arestați și aproape toți principalii lideri ai opoziției au fost închiși, deportați sau trimiși în exil.

Poliția a anunțat că a reținut 774 de persoane în urma protestelor de duminică.

Opoziția spune că se teme că Lukașenko ar putea încerca să vândă independența Belarusului în schimbul sprijinului lui Vladimir Putin. Sviatlana Tsikhanouskaya, candidata opoziției la alegerile prezidențiale, ai cărei susținători spun că a fost adevărata câștigătoare a scrutinului, a declarat că niciun acord încheiat de Lukașenko cu Putin nu va fi valabil.

„Vreau să-i reamintesc lui Vladimir Putin: orice ai accepta și orice ai fi de acord în timpul întâlnirii de la Soci nu va avea nici o greutate legală”, a scris ea pe site-ul de socializare Telegram.

„Toate acordurile semnate cu un Lukashenko nelegitim vor fi revizuite de noua conducere. Pentru că poporul bielorus a refuzat să-și pună încrederea în Lukașenko și să-l susțină la alegeri. Îmi pare foarte rău că ați decis să purtați un dialog cu un dictator și nu cu poporul din Belarus. ”

Sursa: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday