PSD a anunțat astăzi printr-un comunicat de presă că Viorica Dăncilă „invită reprezentanții mass-media la un dialog deschis începând cu ora 18.00”. Evenimentul este organizat la Palatul Parlamentului, iar accesul este liber pentru toți reprezentanții mass-media. Amintim că, tot astăzi dar începând cu ora 19 președintele Klaus Iohannis organizează o dezbatere în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”. La dezbaterea cu președintele în funcție au fost invitați 9 jurnaliști.

Dezbaterea Vioricăi Dăncilă cu jurnaliștii poate fi urmărită live aici:

Dezbaterea "paralelă" a Vioricăi Dăncilă

Viorica Dăncilă încearcă să îl troleze pe Klaus Iohannis: a organizat o "dezbatere paralelă".

Gepostet von Epoch Times Romania am Dienstag, 19. November 2019

Principalele declarații ale Vioricăi Dăncilă:

„Am avut până acum un președinte care a împărțit românii în două. Acum a împărțit și presa în cei care merită să participe la așa-zisa lui dezbatere, și cei care nu merită. Se pare că domnul Iohannis refuză confruntarea lansată de mine. că vrea o dezbatere doar cu cei care-l agrează. Îi sfidează pe ceilalți români. Îi e teamă de adevăr și întrebări incomode. A avut multe jigniri și minciuni la adresa mea. Cred că o confruntare arăta cum suntem fiecare pregătiți pentru funcție.

Cred că arăta cum suntem pregătiți pentru funcțiile pe care le-am deținut. Avem această responsabilitate față de cetățeni, să venim cu rapoarte de activitate Văd um om laș și arongant, care nu poate justifica cei 5 ani de președinte. Eu voi veni acum cu o analiză a activității mele din cei un an și 9 luni:

  • În domeniul politicii externe, el a avut 25 de deplasări și 45 de recepții la București, în cinci ani de mandat. Dar nu a făcut nimic pentru țară. Eu am avut 41 de vizite externe și 100 de primiri la București. Am căutat să aduc beneficii pentru România, cum ar fi raportul pe tehnologia 5G. Președinția rotativă a Consiliului UE: am pregătit-o temeinic, am deținut președinția din umbră pe timpul președinției Austriei. Am vorbit cu președintele Iohannis că avem pregătite dosare pentru fiecare mnister. Președintele a ieșit în noiembrie 2018 și a zis că nu suntem pregătiți de recepție La puțin timp după ce a văzut că am închis 90 de dosare și că toți au apreciat modul în care am gestionat-o, președintele Iohannis și-a asumat rezultatele președinției rotative. A felicitat pe toată lumea, în afară de cei care chiar au muncit.
  • Sunt deja cunoscute măsurile pe care le-am luat în domeniul economiei. România a avut a doua cea mai mare creștere din UE, salariul minim a crescut la 2000 de lei. Salariile profesorilor au crescut cu 80%, în justiție cu 50%, la medici s-au dublat. Președintele Iohannis s-a opus constant creșterii pensiilor și salariilor. Le-a spus cu cinism pensionarilor că nu sunt fonduri pentru aceste măriri. Nu s-a gândit că poate sunt pensionari care nu mai au medicamente sau ce pune pe masă. Cred că aceasta a fost o abordare în care a încercat să câștige puncte eletorale. În educație, am mărit salariile, am construit peste 100 de grădinițe și creșe, am dat gratuitate la transport pentru studenți.
  • În sănătate, am crescut salariile personalului, am dotat spitalele județene cu computere tomograf. Am fost conștienți că e nevoie și de aparatură performantă. Am cumpărat ambulanțe noi, incubatoare pentru toate maternitățile din țară. Singurul lucru făcut de președinte a fost blocarea examenului de rezidențiat, prin refuzul numirii unui ministru interimar al Educației.
  • În agricultură, am acordat subvenții la timp, am construit 2300 de kilometri de canale irigaibile. Am înființat Casa de comerț Unirea, unde românii pot să își desfacă produsele, și nu mai e nevoie să își caute piețe de desfacere. Iohannis a blocat un ajutor de 30 de milioane de euro pentru sprijinul crescătorlir de animale.
  • În privința relației cu românii din afara granițelor: Ce a făcut președintele ca să-i aducă acasă? Noi am implementat programul start-up Diaspora, programul pentru tomate, am facilitat votul pentru acești români, cu durată de 3 zile și vot prin corespondență. Am acordat manuale școlare și burse pentru copiii din afara graniței. Președintele nu a avut nici măcar o deplasare în diaspora. Chiar dacă a zburat în SUA, unde avem o comunitate mare, nu a făcut nimic să se întâlnească cu ăștia.

Sunt foarte multe de spus despre cum s-a raportat la români: procurorul meu, premierul meu. Un președinte dictator, care nu a avut niciodată un dialog deschis cu presa. Dă dovadă de aroganță. Vedem un președinte cu o abordare extremistă, care nu înțelege că nu trebuie să fie președinte de partid, ci al tuturor românilor. Un președinte treubuie să vină în fața românilor cu soluții, să redea demnitatea românilor. Vreau ca, prin intermediul celor prezenți la așa-zisa dezbatere pe care o ține astăzi, să răspundă, pentru români, la întrebările următoare:

  • De ce nu ați făcut nimic, în cei cinci ani de mandat? Singura preocupare a dumneavoastră a fost asigurarea celui de-al doilea mandat.
  • Iohannis a făcut o promisiune făcută în campania electorală din 2014. A promis că va renunța la imunitatea oferită de funcția de președinte. Au trecut cinci ani. De ce nu ați renunțat la ea? De ce vă e frică să renunțați la ea? Nu cumva dosarele penale vă sperie?
  • Altă întrebare este legată de intrarea țării în Schengen. La summit-ul de la Sibiu, din mai, Klaus Iohannis a promis intrarea țării în acest spațiu. În acești 5 ani, nu ați făcut nimic în acest sens. Ne-ați reprezentat în Consiliul European. Știți că puteați să vorbiți cu șefii de state să ne sprijine?
  • De fiecare dată a ieșit în față cu un discurs extremist, antieuropean, a spus că primarii PSD trebuie să dispară. Dar cum explicați protocolul semnat cu Adrian Năstase în 2004? Dar propunerea de a fi premier lansată de PSD, în 2009?
  • O ultimă întrebare, dar nu vreau să-l obosesc, știu că obosește foarte repede. Nu ne-ați lămurit nici până astăzi de unde știu cei din apropierea dumneavoastră că trebuie să mă pregătesc de o discuție cu procurorii? Aceasta este justiția independentă pe care o susțienți? Ați intervenit în justiție, prin schimbarea procurorului-șef, prin dorința de a desființa Secția Specială. Aceasta este o justiție independentă?

Cred și acum că e necesară o dezbatere, că avem această repsonsabilitate față de români și de presa din România. Cred că domnul Iohannis ar trebui să dea dovadă de respect, nu de lașitate. Să dezbatem și să decidă românii pe cine votează. Această fugă arată că aveți foarte multe de ascuns. Arată că vă e teamă de confruntare. că aceste etichete pe care mi le-ați atribuit, vi se potrivesc mult mai bine.”

În continuare, Viorica Dăncilă a răspuns întrebărilor adresate de jurnaliști:

  • Am observat că din bilanțul făcut de dumneavoastră lipșește justiția. Vă asumați asaltul asupra justiției?
    Nu îmi asum acest asalt. Nu am făcut niciun asalt, întrebarea trebuie adresată președintelui. Când ministrul justiției a încercat să intervină în justiție, am corectat acest aspect. Cu atât mai mult, președintele nu trebuie să intervină în justiție.
  • Există vreo comunicare publică, prin care condamnați modificările aduse de Parlament Codurilor Penale?
    Nu sunt parlamentar. În calitate de președinte PSD nu pot lua o decizie singură, ele se iau în forul statutar. Nu mă întrebați de ce se întâmplă în Parlament.
  • Ați votat la Bruxelles împotriva ridicării sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Care au fost aceste măsuri? Până la ce dată se vor aplica?
    Toate deciziile nu se iau de către partid, ci de grupul politic din care faci parte. Dacă grupul a luat o decizie, ar trebui să mergem după ea. Nu am aplicat această regulă când a fost vorba de amendamente care vizau activitatea din României.
  • Considerați că Liviu Dragnea a fost bun sau rău pentru țară?
    Care considerați că a fost mai nociv: Băsescu sau Iohannis? Ne asumăm istoria și liderii partidului. Învățăm să nu mai repetăm greșelile lor. Liviu Dragnea a avut și lucruri bune: programul de guvernare și câștigarea alegerilor din 2016.
  • Cum catalogați relația cu Rusia. Ar trebui îmbunătățită? Ce ar trebui să se schimbe în relația cu China?
    Trebuie să fim corecți și să ne respectăm. Trebuie să ținem cont de liniile de acțiune de la nivel european.
  • În calitate de președinte, veți semna memorandumul pentru mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim?
    Voi face o analiză. Eu cred că atâta timp cât partenerul nostru strategic, SUA, a mutat ambasada, cred că și noi putem avea această inițiativă, de a muta ambasada la Ierusalim.
  • Unirea României cu Moldova a fost un deziderat ratat. V-ați asuma un astfel de obiectiv?
    Se poate realiza prin parcursul european al Moldovei. Atâta timp cât am deținut președinția rotativă, am fost avocatul Moldovei. În ceea ce mă privește, în calitate de președinte al României, voi face tot ce îmi stă în putință pentru această unire.
  • Cum îi convingeți pe tinerii din afara țării să vă voteze?
    Nu aș vrea să plecă de la constatarea că tinerii pleacă. Trebuie să creăm condițiile ca tinerii să se reîntoarcă. Le-aș zice că atâta timp cât am fost premier, am luat măsuri bune pentru țară: am crescut salariile și pensiile, am crescut nivelul de trai, am alocat fonduri pentru comunitățile locale. Trebuie să le spun că vor avea un președinte care să-i reprezinte cu demnitate. Nu voi accepta niciodată austeritatea în România. Voi fi un președinte care a învățat să conjuge verbul „a construi”, nu „a demola”. Nu am văzut un președinte care să-i reprezinte cu demintate pentru acești tineri. Eu cred că am făcut un pas în acest sens. Președinția rotativă a fost aprecierea pentru români.
  • Ce le spuneți tinerilor care nu au avut o mamă premier pentru a-și angaja copilul la Curtea de Conturi?
    Copilul meu s-a angajat acolo înainte să fiu eu premier. Fiul meu a fost foarte atacat în ultima perioadă. A fost vinovat că a fost adoptat, poate era mai bine dacă rămânea într-un orfelinat. Mi-a spus de multe ori că este izolat, pentru că mama lui e premier. Le-aș zice tinerilor din țară că Viorica Dăncilă va considera tinerii ca pe propriii ei copii.
  • Ați trimis pe 2 februarie 2017 un mail către 750 de europarlamentari, în care încercați să explicați de ce nu este periculoasă Ordonanța 13.
    Eu trebuia să le explic colegilor, pentru că existau foarte multe atacuri, de la Monica Macovei, Cristian Preda. Eu a trebuit să le explic situația. Lucrurile trebuie rezolvate în țară, nu să ne judece alții. Uita-ți-vă și la mail-urile trimise de Monica Macovei.
  • Atunci ați susținut Ordonanța 13. O mai susțineți acum?
    Ea este constituțională. Acum cred că nu mai este oportună, după referendumul din mai.
  • Cum catalogați un partid care a avut un președinte care a intrat la închisoare?
    Justiția a intervenit, eu nu am ce comenta. Pentru corectitudine: cum vedeți un președinte de țară care are dosare penale? Care se judecă cu bătrânii pe o casă pierdută? Liviu Dragnea plătește pentru ce a făcut. Cum va plăti Iohannis faptul că a călcat în picioare Constituția?
  • Puteți enumera articole din Constituție încălcate de Iohannis?
    În primul rând decizia Curții Constituționale, prin care trebuia să numească „de îndată” miniștri interimari.
  • Considerați că aveți o abordare sexistă în campanie? Ați precizat că domnul Iohannis nu dorește o dezbatere cu o femeie.
    Consider că este laș. Cu domnul Ponta a cerut dezbatere.
  • Puteți enumera, concret, dosarele în care este implicat Klaus Iohannis?
    Sunt foarte multe.
  • Ați putea să ne indicați pentru viitor dacă Viorica Dăncilă are top 3 priorități?
    Prima mea prioritate este un referendum pentru eliminarea imunității funcției. A doua este intrarea în spațiul Schengen, a treia este ridicarea vizelor pentru SUA. A patra este MCV, să nu mai existe dublu standard. Vreau o politică externă bazată pe dialog și cooperare cu cât mai multe state, nu doar din UE, ci și state terțe, cu care nu mai avem dialog politic de multă vreme. Pe plan intern, vreau să duc o politică pentru bunăstare și creșterea nivelului de trai. Vreau să duc o politică de echilibru și consens între instituții.
  • Ce n-a făcut Klaus Iohannis pentru România în acest an și ați putea face dumneavoastră?
    Discuții aplicate cu liderii statelor care se opun aderării României în spațiul Schengen.  Iohannis s-a întâlnit cu Macron, cu Merkel. De ce nu a discutat despre Schengen? În SUA ar fi trebuit să negocieze cu senatorii pentru ridicarea vizelor. A venit cu o șapcă. Cum e posibil ca președintele să aibă doar 25 de vizite și 45 de primiri?
  • Vă deziceți de PSD și de promisiunile sale? Spitale regionale, autostrăzi, grădinițe?
    N-am să mă dezic niciodată de PSD, sunt membră de 23 de ani și mă bucur. Atâta timp cât PSD a fost la guvernare, am vorbit despre creștere economică și politici bune pentru români. Am spus că am avut o guvernare eficientă. Noi mai aveam un an de guvernare. Am realizat 80% din ce ne-am propus în programul de guvernare.
  • Dacă puneți acum mâna pe telefon și ați suna un lider străin, cine v-ar răspunde?
    Premierul Bulgariei, domnul Borisov, președintele Serbiei, domnul Vucic. Sunt foarte mulți mai ales din Balcanii de Vest. Liderii din zona arabă, din Golf. Mi-ar răspunde lideri ai instituțiilor europene, ei știu că am gestionat bine președinția rotativă și că sunt un proeuropean convins.
  • Dacă nu deveniți președintele României, vă depuneți mandatul de președinte al PSD?
    Luni voi fi președinte al României!

Amintim că săptămâna trecută Klaus Iohannis a argumentat, printr-o postare pe Facebook, de ce refuză o dezbatere cu Viorica Dăncilă: „Vreau să fie foarte clar: voi dialoga direct în perioada următoare cu cetățenii, cu jurnaliștii, cu societatea civilă, voi continua să merg prin țară, să mă întâlnesc cu oamenii și voi explica tuturor care este proiectul meu. România normală devine realitate doar prin solidaritate și unitate, cu susținerea majorității românilor. Nu poate exista însă nicio dezbatere cu un candidat al unui partid care a guvernat împotriva românilor trei ani de zile. Nu poate fi niciun schimb de idei cu reprezentanta unui PSD nereformat, care a călcat în picioare statul de drept, care a vrut ca România să deraieze de la parcursul său european doar pentru beneficiul unei clici de infractori. Vorbim de candidata unui partid care acum mimează democrația, după ce a sfidat sistematic valorile și principiile democratice, care i-a umilit pe români, care s-a făcut scut în fața corupților și penalilor în toți acești ani. Nu trebuie să uităm nicio clipă cine este PSD și care este pericolul pe care îl reprezintă pentru viitorul României, oricât ar vrea acum să fugă de responsabilitate și să încerce să ne dezbine prin tot soiul de tertipuri”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday