Premierul Viorica Dăncilă a declarat, într-un interviu pentru Antena 3, că i-a reproșat prim-vicepreșdintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, faptul că în Mecanismul de Cooperare și Verificare se poate observa o mică parte „a lucrurilor” și că nu se știe „cine redactează rapoartele, cine redactează datele, să vedem și noi aceste lucruri. MCV-ul trebuie să cuprindă date luate din surse oficiale, care să cuprindă tot ceea ce se întâmplă în România.”

Principalele declarații ale premierului:

Cel mai mult m-a deranjat, și subliniez acest lucru, faptul că oameni care au discreditat România și românii de-a lungul timpului nu au învățat nimic, continuă să facă acest lucru și acest lucru face rău românilor.

Am vorbit despre protocoale, justiție, despre faptul că justiția, statul de drept fac pași înapoi și că acest lucru s-ar putea datora și schimbării șefului DNA, Laura Codruța Kovesi. Am mai spus și spun de fiecare dat că un om nu este o instituție. Chiar dacă au fost multe dosare trebuie să ne uităm cum au fost soluționate aceste dosare. Cred că trebuie să ne uită nu numai la partea cantitativă, ci și la cea calitativă.

Tot ceea ce ține de observațiile care vin de aici, tot ceea ce ține de anumite nelămuriri, vom veni, dacă este cazul, vom remedia dacă se încalcă valori europene, dar dorim să fim tratați egal ca și alte state din UE.

Vedem în ultima perioadă că se fac aprecieri la nivelul României, dar aprecieri în modul general. Am cerut punctual. Nu am primit până acum. Dacă ați văzut și dezbaterea din PE, s-a vorbit la modul general, nu am văzut un lucru la care efectiv să putem să dăm o explicație concretă. Se încalcă statul de drept, normele europene, avem toată dorința spre dialog, dar trebuie să vorbimc concret, nu la modul general. Tocmai de aceea Timmermans a spus că o să trimită punctual anumite lucruri care trebuie clarificate.

Am convingerea că Timmermans a fost dezinformat. Am văzut acest lucru în cei 9 ani în care am fost în PE. A trebuit să fim întotdeauna în defensivă, pentru că au fost foarte multe dezinformări. Cred că trebuie să vorbim noi despre lucrurile pe care le facem, să cerem, acolo unde sunt probleme, să putem să dăm un răspuns concret. Eu nu spun, fiecare trebuie să fie mulțumit de un anumit lucru. Eu am venit aici să apăr România în această dispută, este o dispută nedreaptă și cred că așa ar trebui să procedeze orice oficial român și că nu trebuie să avem aceste dispute, neconforme cu realitatea.

Am văzut că la noi sunt aduse acuze pentru lucruri care s-au întâmplat și în alte țări. De ce ce este permis în celelalte state membre nu este permis în România? Aș vrea să avem o abordare unitară, pentru că altfel se pierde din unitate.

Noi nu vrem să se piardă din credibilitatea UE, noi suntem pro-europeni și vom rămâne pro-europeni, dar vrem să fim tratați ca un stat membru precum celelalte.

Încă de la preluarea mandatului de prim-ministru am încercat și în mare parte am reușit să avem un dialog constructiv cu instituțiile europene. Nu trebuie să aducem disputele pe care le avem în plan intern aici la Bruxelles. Și cred că ar trebui, din punctul meu de vedere, să dăm dovadă de mai mult pragmatism, de mai multă înțelegere, de mai multă uniate atunci când vine vorb de poziția noastră la nivel european.

S-a creat percepția că România ar fi o monedă de schimb pornind de la aspectele politice. Eu sper că toți europarlamentarii conștientizează faptul că trebuie să creionăm viitorul UE, iar dacă divizăm și mai mult viitorul UE, nu vom reuși să creăm un viitor mai bun pentru UE.

România are o șansă pe care nu are dreptul să o rateze. Președinția Consiliului UE este foarte importantă pentru România. Acest lucru ne poate ridica foarte mult.

Legat de această rezoluție, mulți încearcă să vadă această rezoluție ca pe o sancțiune. Românii nu trebuie să facă niciun paralelism între cele două, este o rezoluție din motive politice, luăm în calcul toate dialogurile pe care le-am avut, dar să nu facem acest paralelism între această revoluție și Articolul 7.

Nu mă tem de următorul raport MCV, decât de faptul că ar putea să cuprindă anumite lucruri care nu se pliază pe realitate. În momentul în care se aplică reguli, le aplicăm pentru toate statele membre. După cum știm, MCV este aplicat doar în România și în Ungaria.

Îmi doresc ca acest MCV să aibă informații corecte, să cuprindă toate aspectele pe care le-am menționat și să nu facă referire doar la o parte din lucruri și la altele nu. Corectitudinea dă încredere românilor că ceea ce este în acest document este real și că trebuie să facem modificări în acest sens.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday