32 din cele 50 de state americane au peste 100 de cazuri noi la suta de mii de locuitori în ultima săptămână, iar la nivel național rata infectărilor a atins cel mai înalt nivel de la un vârf din iulie, în timp ce în Europa sunt 23 din cele 31 de state UE și asociate (inclusiv UK și Elveția), care au depășit această rată.

Decesele provocate de coronavirus au atins recorduri zilnice noi în Hawaii, Kansas, Iowa, Minnesota, Montana și Wisconsin, stat care a raportat, de asemenea, o creștere zilnică record, alături de Colorado, Illinois, Kentucky și Ohio, potrivit unei analize a Reuters.

Guvernatorul din Wisconsin, Tony Evers, a cerut cetățenilor să stea acasă și să respecte regulile: „Oameni buni, vă rog să rămâneți acasă. Ajutați-ne să protejăm comunitățile de acest virus extrem de contagios și să evităm presiunile suplimentare asupra spitalelor noastre”.

Pandemia de coronavirus a provocat 221 de mii de decese în Statele Unite. Totodată, milioane de persoane au rămas fără locuri de muncă, însă negocierile cu privire la un nou pachet de ajutor economic nu au fost finalizate, iar un acord pare puțin probabil înainte de alegerile din 3 noiembrie.

Situația nu este mai bună nici în Europa, unde cazurile cresc alert, cu Cehia (976), Belgia (867) și Olanda (574), apropiindu-se rapid de o rată de o mie de cazuri la suta de mii de locuitori, pe ultimele două săptămâni, potrivit ECDC (lista completă, aici). Dintre statele, doar Germania (90) se menține sub 100 de cazuri la mia de locuitori, în timp ce România a ajuns la 240.

Analiza Reuters mai arată că, deși spitalele sunt supraaglomerate, impactul economic și frica cauzată de o posibilă recesiune au erodat sprijinul public pentru noi măsuri de carantină. Guvernele au căutat să aplice măsuri mai puțin drastice, pentru a limita răspândirea comunitară, fără a dezechilibra economia.

De exemplu, Belgia, a anunțat că se luptă cu un „tsunami” de infecții și a amânat toate procedurile neesențiale ale spitalelor, pentru a face loc cazurilor severe de coronavirus. Avertizări cu privire la atingerea capacității medicale maxime au venit și de la autoritățile olandeze, dar și de la cele din Cehia, mai precizează Reuters.

Sursă: Reuters, ECDC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday