Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat la Digi24, după ce autoritățile din România au decis suspendarea vaccinării cu lotul AstraZeneca ABV 2856, oprit de la utilizare în Italia, că vaccinarea cu AstraZeneca va continua însă cu doze din alte loturi. Președintele CNCAV a reiterat faptul că “decizia este din maximă precauție” și că nivelul de încredere în ser trebuie menținut.

Principalele declarații:

Persoanele care refuză vaccinarea cu AstraZeneca NU își pierd dreptul de a se vaccina. Ne-am dorit centre de vaccinare specifice, dedicate unui singur tip de vaccin. Persoanele care se programează pot intui tipul de vaccin dedicat centrului respectiv, în funcție de programarea rapelului (rapelul pentru Pfizer este la 21 de zile, pentru Moderna la 28 de zile și pentru AstraZeneca la 56 de zile zile). Se poate edita programarea oricând, pentru că este opțiunea fiecărei persoane. Vaccinarea nu este obligatorie, este voluntară.

Nu susținem vaccinarea persoanelor care nu se încadrează în etapa în care s-au vaccinat. La Pfizer sunt 6 doze în flacon. La sfârșitul programului, în centrele de vaccinare, trebuie să se organizeze dozele pentru a doua zi și să se facă lista cu persoanele care se vaccinează a doua zi. Dozele rămase la finalul zilei sunt administrate persoanelor de pe listele de așteptare și uneori nu găsim persoane care se încadrează în etapa de vaccinare, dar decât să aruncăm doze, mai bine vaccinăm.

Sunt persoane care nu vor să fie reprogramate, și există situații în care rămân 5 doze nefolosite. Sunt sunate persoane programate în zilele următoare, dar dacă nu se găsesc persoane dispuse să vină la vaccinare, organizatorii centrelor de vaccinare trebuie să găsească persoane pentru a nu irosi doze. La Suceava, un medic a mers în policlinică și a mobilizat oamenii de acolo, care așteptau la consultații, să se vaccineze, expunându-le situația.

Este corect din toate punctele de vedere să existe centre de vaccinare cu circuit închis, pentru a prelua din sarcina celorlalte centre. Aceste centre se supun acelorași reguli. Centrele regionale de depozitare primesc solicitări de la DSP-uri, sunt eliberate în baza programărilor, iar DSP distribuie dozele către centrele MApN și MAI cât și către celelalte centre. În momentul în care a trebuit să facem acele reprogramări provocate de întârzierea în livrarea vaccinului, vaccinarea s-a sistat în centrele speciale, cu excepția personalului care efectua misiuni externe.

Nu există secrete, toate datele sunt prezentate. Nu e surprinzător că sunt aceste centre. Ele vor veni în sprijinul populației în etapa a treia. Din punctul meu de vedere, o bază de date brută, pusă în online, trebuie verificată. Pot fi erori. E foarte greu să mai convingi pe cineva când faci o corectură că aia este situația reală. Aceste erori se corectează cu întârzieri de 24-48 ore. Al doilea aspect este legat de faptul că această activitate, procesul de transparentizare, a fost ca să avem o comunicare cât se poate de clară, ca să răspundem în timp util. Sigur că au mai fost întârzieri. Dar demersul trebuie organizat.

Acea parte de date nu are informații clasificate, însă totuși vorbim de nume, localități, adrese, ale unor unități militare. În această bază nu ne uităm doar noi, dar se poate uita oricine din această lume. Nu e vorba de o supărare. Singura mențiune e că baza de dată brută e un document cu care experții generează indicatori, monitorizează activitatea, stocurile, iar astfel se iau măsuri pentru coerența procesului de vaccinare.

Nu e un document secret. Nu știu dacă informațiile au ajuns la oameni la care nu trebuiau să ajungă. Pe baza acelor date eventual greșite putem induce în rândul opiniei publice anumite idei care pot să conducă la presupuneri de nerespectare a strategiei de vaccinare. Personal am oferit informații că pentru a nu irosi doze se pot vaccina și cei din etapa a II-a, dar și cei din etapa a III-a.

Pe 15 martie orice cetățean se poate programa. Începe lista de așteptare, când locurile libere se ocupă se activează lista de așteptare. Din lista de așteptare sunt notificate cu prioritate persoanele vulnerabile, de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, persoanele cu dizabilitați. Apoi cei din activități esențiale, apoi în ordine cronologică cei care aparțin de etapa a III-a. Din 15 se pot programa și cei de peste 16 ani, dar doar în centrele Pfizer, singurul pentru această grupă de vârstă, 16-18 ani.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday