Tehnologia, numită Lactam, împiedică microorganismele să formeze un biofilm (un mediu protector în jurul lor) ceea ce le face vulnerabile. Tehnologiile actuale de autocuratare, folosite deja în industria materialelor de construcții, s-au concentrat fie pe respingerea uleiului sau a apei, fie pe oxidarea materiei organice.

”Ceea ce face tehnologia noastră este să întrerupă capacitatea bacteriilor de a comunica între ele, astfel încât să nu formeze un biofilm. În loc să încercăm să le omorâm cu substanțe chimice dure, folosim modele din natură. Algele marine nu sunt acoperite cu biofilme, sunt întotdeauna curate, deoarece vin cu acest mecanism de apărare”, a explicat pentru Financial Times Jonathan Hague, vicepreședinte pentru știință și tehnologie la Unilever.

Hague spune că există o piață enormă pentru care această tehnologie ar putea fi benefică. ”Dezvoltarea bacteriilor este o problemă, în catetere medicale, pantofi care pot mirosi neplăcut, bacterii care se răspândesc pe bancnote, în îngrijirea veterinară”, a explicat Hague. Totodată, a ținut să precizeze că ”spre deosebire de unii dintre rivalii săi, Lactam nu combate transmiterea coronavirusului pe suprafețe”.

Unilever a investit până acum 8 milioane de lire sterline în această tehnologie.

Sursa: Financial Times.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday