Ungaria va implementa un nou sistem juridic până în ianuarie 2020. Vor fi vizate tribunalele de drept administrativ care se vor ocupa de problemele legate de administrația de stat. Acestea vor fi independente de guvern, potrivit ministrului de Justiție, informează Reuters. 

Parlamentul European a votat săptămâna trecută sancționarea Ungariei pentru nerespectarea normelor UE privind democrația, drepturile civile și corupția. Procedura prevăzută de art. 7 din tratatul UE vizează în final suspendarea dreptului de vot în Consiliu. Ungaria a declarat că va contesta decizia în fața instanței UE.

Ministrul Justiției, Laszlo Trocsanyi, a spus că nu există îngrijorarea că guvernul va încerca să aducă judecători loiali premierului Viktor Orban.

Am dori să instituim un sistem eficient al curților specializate în drept administrativ“, a declarat el reporterilor în paralel cu o conferință judiciară.

Orban, care a câștigat al treilea mandat consecutiv în alegerile din aprilie, cu o platformă anti-imigrație, a intrat în dispute cu Uniunea Europeană pe diferite subiecte, printre care reducerea libertății presei și trimiterea pensionarea înainte de termen a judecătorilor.

Trocsanyi a declarat că astfel de curți privind dreptul administrativ au făcut parte din sistemul juridic din mai multe țări ale UE, inclusiv Austria și Franța, adăugând că noii judecători ar fi numiți pe baza unor examene.

Ungaria continuă să analizeze diferitele modele utilizate pentru numirea judecătorilor, a spus Trocsanyi, adăugând că a crezut că modelul austriac, unde ministrul Justiției are un rol limitat în numirea judecătorilor, ar fi potrivit.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday