Studiul, încă nerevizuit de autoritățile de reglementare, a fost realizat în perioada 15 noiembrie – 20 decembrie pe un eșantion de aproximativ 69 de mii de angajați din domeniul sanitar din Africa de Sud infectați cu coronavirus. Acesta indică faptul că, la două săptămâni de la administrarea dozei suplimentare (booster) de vaccin Johnson & Johnson, eficiența împotriva formelor de Covid care necesită spitalizare crește la 84% după 14 zile, de la 63% în primele zile de la administrare.

De asemenea, schema inițială de vaccinare s-a dovedit a oferi o protecție mai redusă împotriva infectării cu Omicron. Cu toate acestea, numeroase studii arată că doza booster crește puternic protecția împotriva formelor grave de Covid provocate de această tulpină. 

Acest lucru ne asigură din nou vaccinurile anti-Covid continuă să fie eficiente pentru scopul pentru care au fost create, de a proteja populația împotriva formelor severe ale bolii și, respectiv, a decesului. Acest studiu este încă o dovadă care confirmă că omenirea nu a pierdut acel impact asupra pandemiei, chiar și în fața unei variante cu atât de multe mutații, a declarat Linda-Gail Bekker, co-autor al studiului.

Un alt studiul realizat în Africa de Sud la începutul acestei luni a arătat că două doze de vaccin Pfizer/BioNTech oferă o protecție de 70% împotriva dezvoltării unor forme foarte grave de Covid. Cercetări similare indică faptul că cei ce au primit a doua doză de vaccin Pfizer în urmă cu jumătate de an nu au capacitate de neutralizare împotriva Omicron, însă treia doză a acestui vaccin oferă protecție ridicată împotriva tulpinii, însă în valori mai scăzute decât în cazul Delta.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday